Navigatie

 

Gezag en omgang

Een kind kan sommige beslissingen niet zelf nemen, daarom staat het onder gezag. De gezaghebbers, meestal de ouders, regelen samen de omgang met het kind. En ze zijn samen verantwoordelijk voor de zorg. Je kunt ook alleen het ouderlijk gezag hebben. Of samen met een niet-ouder. Als twee niet-ouders het gezag hebben, noemen we dat voogdij.

Soms gaat het niet goed. Dan zijn wij er voor je!

Als gezag en het maken van afspraken over omgang niet vanzelf gaan, is het fijn om terug te kunnen vallen op een advocaat voor advies en informatie. Door middel van mediation zorgen we ervoor dat jullie er samen uitkomen. En als samen niet meer mogelijk is, dan komen we op voor jouw rechten en staan we je bij als de zaak voor de rechter moet komen. Het belang van jullie kind staat daarbij uiteraard voorop.


Wat kan er misgaan bij gezag en omgang?

Er kan veel misgaan tussen ouders bij het uitoefenen van gezag en bij het organiseren van de omgang met de kinderen. We schetsen een paar situaties.

Erkenning

Als de moeder niet toestaat dat jij je kind erkent en jij bent het daar als vader niet mee eens, dan moet een rechter erover beslissen. Door erkenning ben je nog geen wettelijke vertegenwoordiger van je kind. Je hebt dus nog geen gezag, ook dat moet je via de rechtbank regelen.

Gezag en omgang bij een scheiding

Als jullie als ouders gezamenlijk gezag hebben over de kinderen, dan blijft dat ook zo na een scheiding, tenzij de rechter daarover een andere beslissing neemt. Als je uit elkaar gaat, moeten jullie afspraken maken over de omgang met de kinderen, de kosten van de kinderen en de manier waarop jullie elkaar informeren. Omgang is trouwens niet alleen een recht maar ook een plicht.

Omgang zonder gezag

Ook als je als ouder geen gezag hebt, heb je in de meeste gevallen recht op contact.

Gezaghebbers zijn het oneens

Als je als ouders het gezag deelt, maar je slaagt er niet in samen een bepaalde beslissing te nemen voor je kind, dan kun je de rechter vragen om een uitspraak te doen. Die beslist dan bijvoorbeeld of je kind een medische behandeling krijgt, of hij mee mag op vakantie naar het buitenland, of op welke school jullie je kind mogen inschrijven.

Juridische hulp nodig?

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Advocaten in dit gebied

Maak een afspraak
Heb je een juridisch vraagstuk en ben je op zoek naar een advocatenkantoor voor betrouwbare ondersteuning daarbij? Neem contact met ons op.