Navigatie

 

Verdeling

Als je huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt, moeten jullie je gemeenschappelijk vermogen verdelen. Hoe die verdeling eruit ziet, hangt ervan af  wanneer je bent getrouwd en of je huwelijkse voorwaarden hebt gemaakt.

Wie krijgt wat na de scheiding?

Hoe je het vermogen na de scheiding verdeelt, kan best ingewikkeld zijn. Wij helpen je daarom graag met het maken van goede afspraken. Bijvoorbeeld door middel van mediation. Onze ervaren advocaat geeft jullie duidelijke uitleg over je rechten en plichten, zodat jullie makkelijker goede beslissingen kunnen nemen. Is mediation geen optie? Dan is het mogelijk om de rechter te laten beslissen over de verdeling van het vermogen. Een van onze advocaten kan je dan bijstaan om te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.

Hoe was je getrouwd?

Tot 1 januari 2018 trouwde je in algemene gemeenschap van goederen, tenzij je huwelijkse voorwaarden had opgemaakt. Sindsdien trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Hetzelfde geldt voor geregistreerde partnerschappen.

Maar wat is nou eigenlijk het verschil? We leggen het kort uit.

  • Algehele gemeenschap van goederen
    Alle bezittingen en schulden, ook die van voor het huwelijk, zijn gemeenschappelijk. Dus van jullie allebei. Dat geldt ook voor giften en erfenissen als er geen uitsluitingsclausule is opgenomen.
  • Beperkte gemeenschap van goederen

    Alleen de bezittingen en schulden die je tijdens je huwelijk opbouwt, zijn van jullie samen. Dat geldt niet voor giften en erfenissen.
  • Huwelijkse voorwaarden.
    Vaak staat in de huwelijkse voorwaarden dat ieder zijn eigen vermogen en schulden heeft en houdt. Maar je kunt je eigen afspraken maken en die zijn dus voor iedereen anders.


Juridische hulp nodig?

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Advocaten in dit gebied

MAAK EEN AFSPRAAK
Heb je een juridisch vraagstuk en ben je op zoek naar een advocatenkantoor voor betrouwbare ondersteuning daarbij? Neem contact met ons op.