Navigatie

 

Aanvaarding en verwerping

Als je door de wet of via een testament bent aangewezen als erfgenaam, kun je de nalatenschap aanvaarden of verwerpen.

Aanvaarden

Als je de nalatenschap aanvaardt, kun je dat zuiver of beneficiair doen. We leggen het verschil uit. Bij zuivere aanvaarding neem je alle rechten en alle verplichtingen van de overledene over. Je bent daarmee met je eigen vermogen ook aansprakelijk voor de schulden als de overledene die had. Die moet jij dan aflossen. Bij beneficiaire aanvaarding ben je niet aansprakelijk voor de schulden van de overledene. Als er na het betalen van de schulden nog iets overblijft, dan erf je dat wel. Voor beneficiaire aanvaarding heb je een verklaring van de rechtbank nodig.

Verwerpen

Als je de nalatenschap verwerpt, betekent dit dat je de erfenis niet accepteert. Je kunt dus geen aanspraak maken op de bezittingen van de overledene, maar je bent ook niet aansprakelijk voor zijn/haar schulden.

Je kiest zelf of je zuiver aanvaardt, beneficiair aanvaardt of verwerpt.

Aanvaarden of niet? Wij helpen je!

Omdat je nooit precies weet wat je van een erfenis kunt verwachten, is het goed om juridisch advies in te winnen. De uitkomst kan namelijk anders zijn dan dat jij had aangenomen. Wij kunnen je informeren en hierbij verder begeleiden.

Juridische hulp nodig?

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Advocaten in dit gebied

Maak een afspraak
Heb je een juridisch vraagstuk en ben je op zoek naar een advocatenkantoor voor betrouwbare ondersteuning daarbij? Neem contact met ons op.