Het verbintenissenrecht en het goederenrecht liggen dicht bij elkaar. Soms overlappen ze zelfs. Als u onenigheid heeft met een andere partij, is het belangrijk om te weten met welk recht u te maken heeft. Wij helpen u daarbij. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen goederenrecht en verbintenissenrecht?
Verbintenissenrecht
Het verbintenissenrecht gaat over afspraken die twee of meer partijen met elkaar maken. Zo’n afspraak heet een verbintenis. Dat kunnen kleine dagelijkse afspraken zijn, zoals bij de supermarkt waar de afspraak is dat u boodschappen meeneemt in ruil voor geld. Maar het kan ook over grotere en ingewikkelder zaken gaan, zoals het kopen van een huis.
Verbintenis door overeenkomst of wettelijk
Je kunt een verbintenis hebben, omdat je een overeenkomst hebt met een andere partij. Bijvoorbeeld een schilder, waarmee je afspreekt dat hij je huis verft en dat jij hem daarvoor betaalt. Maar je kunt ook een verbintenis hebben, omdat het wettelijk zo bepaald is. Denk aan de voetbal die uw zoontje door de ruit van de buurman schiet. U bent dan doorgaans verplicht de schade te vergoeden. Dit is dan een wettelijke verbintenis met de buurman.
Goederenrecht
Het goederenrecht beschrijft de regels over goederen. Dat zijn niet alleen fysieke goederen, zoals een auto of een televisie, maar ook vermogen zoals bijvoorbeeld banktegoeden. In het goederenrecht staat beschreven wanneer iets eigendom is en welke rechten u als eigenaar hebt. Of en welke rechten iemand anders op uw eigendom heeft, valt hier ook onder. Denk aan de hypotheek op een huis of zakelijk pand.
Wij staan voor je klaar
Het verbintenissen- en goederenrecht is nogal een doolhof. Wij wijzen u daarom graag de weg, zodat u niet verloren loopt. Met onze kennis en ervaring zijn wij de juiste gids. Neem gerust contact op met mr Jean van Zinnicq Bergmann of met mr Mats Klaren.
Juridische hulp nodig?
Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.
Advocaten in dit gebied
