Navigatie

 

Verbintenissen- en goederenrecht

Het verbintenissenrecht en het goederenrecht liggen dicht bij elkaar. Soms overlappen ze zelfs. Als je onenigheid hebt, is het belangrijk om te weten met welk recht je te maken hebt. Wij helpen je daarbij. We leggen alvast uit wat de rechtsgebieden inhouden.

Verbintenissenrecht

Het verbintenissenrecht gaat over afspraken die twee of meer partijen met elkaar maken. Zo’n afspraak heet een verbintenis. Dat kunnen kleine dagelijkse afspraken zijn, zoals bij de supermarkt waar de afspraak is dat jij boodschappen meeneemt in ruil voor geld. Maar het kan ook over grotere en ingewikkelder zaken gaan, zoals het kopen van een huis.

Verbintenis door overeenkomst of wettelijk

Je kunt een verbintenis hebben, omdat je een overeenkomst hebt met een andere partij. Bijvoorbeeld een schilder, waarmee je afspreekt dat hij je huis verft en dat jij hem daarvoor betaalt. Maar je kunt ook een verbintenis hebben, omdat het wettelijk zo bepaald is. Denk aan de voetbal die jouw zoontje door de ruit van de buurman schiet. Jij bent dan verplicht de schade te vergoeden. Je hebt dan een wettelijke verbintenis met je buurman.

Goederenrecht

Het goederenrecht beschrijft de regels over goederen. Dat zijn niet alleen fysieke goederen, zoals een auto of een televisie, maar ook vermogen zoals bijvoorbeeld banktegoeden. In het goederenrecht staat beschreven wanneer iets eigendom van jou is en welke rechten je als eigenaar hebt. Of welke rechten iemand anders op jouw eigendom heeft. Denk aan de hypotheek op je huis.

Wij staan voor je klaar

Het verbintenissen- en goederenrecht is nogal een doolhof. Wij wijzen je graag de weg, zodat je niet verloren loopt. Met onze kennis en ervaring zijn wij je gids.

Juridische hulp nodig?

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Advocaten in dit gebied

Maak een afspraak
Heb je een juridisch vraagstuk en ben je op zoek naar een advocatenkantoor voor betrouwbare ondersteuning daarbij? Neem contact met ons op.