Navigatie

 

Onjuiste ziekmelding van werknemer en niet reageren leidt tot ontslag

Bij ziekmeldingen is het van belang dat de werkgever kan vaststellen of de werknemer die zich ziek meldt terecht een beroep doet op het recht van doorbetaling van het loon. De werknemer is verplicht om de werkgever informatie te verschaffen die de werkgever nodig heeft om te bepalen of het loon doorbetaald dient te worden. De werknemer dient daarbij – voor zover mogelijk uiteraard – bereikbaar te zijn. De werkgever is slechts verplicht het loon door te betalen als de werknemer echt arbeidsongeschikt is. Onjuiste ziekmeldingen en het niet bereikbaar zijn, kunnen zelfs leiden tot ontslag, zoals in de onderhavige zaak het geval is.

Casus

Een werknemer meldt zich ziek via een WhatsApp bericht, waarin staat dat zij ‘s nachts naar het ziekenhuis is gegaan en daar geopereerd zal gaan worden aan haar blinde darm. Een dag later heeft de werkgever contact gezocht met het ziekenhuis om te weten te komen op welke kamer de werknemer lag, zodat de werkgever een bloemetje naar haar kon sturen. De werknemer bleek echter helemaal niet in het ziekenhuis te zijn (geweest). De werkgever heeft vervolgens contact proberen op te nemen met de werknemer, maar dit is niet gelukt. De werknemer is enige tijd volledig onbereikbaar geweest, ook voor haar familie, die haar zelfs als vermist had opgegeven. De werkgever heeft vervolgens bij brief de werknemer op staande voet ontslagen.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter is van oordeel dat de onjuiste mededeling van de werknemer haar zwaar valt aan te rekenen en dat zij daarmee het vertrouwen van de werkgever fors heeft geschaad. De werknemer verweert zich tegen het ontslag op staande voet en geeft onder meer aan dat de handelswijze op grond van haar psychische toestand haar niet kan worden verweten, maar de kantonrechter gaat hier niet in mee. De kantonrechter is van mening dat het sturen van een dergelijk onjuist bericht, in de gegeven omstandigheden, een dringende reden oplevert voor een ontslag op staande voet.

Juridische tip

Als je als werknemer ziek bent, moet je dit zo snel mogelijk melden bij de juiste persoon, waarbij het van belang is dat je je aan de voorschriften van het bedrijf houdt. Ieder bedrijf heeft, als het goed is, haar eigen reglement of het is mogelijk dat er regels in een cao staan. Het niet juist naleven van de regels kan grote gevolgen hebben en zelfs leiden tot ontslag. Je dient hier als werknemer derhalve zorgvuldig mee om te gaan. Mocht u als werknemer, dan wel als werkgever, hierover vragen hebben of over andere arbeidsrechtelijke kwesties, neem dan gerust contact op.

Joost Hofman

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.