Aansprakelijkheid van de werkgever
Een werknemer loopt op de werkvloer schade op. Is de werkgever dan aansprakelijk voor de schade? Of de werkgever aansprakelijk is, is afhankelijk van de vraag of de werkgever voldoende gedaan heeft om de werknemer te waarschuwen. Deze kwestie kwam goed zichtbaar aan de orde in de volgende uitspraak.
De casus
Een werkneemster bij de Action liep ernstig oogletsel op, nadat zij in aanraking was geweest met een confettikanon. Daarop heeft zij haar werkgever aansprakelijk gesteld. Action voert verweer met de stelling dat het een feit van algemene bekendheid is, dat het ontploffingsmechanisme van zo’n kanon in werking wordt gesteld door met beide handen in tegengestelde richting te draaien. Om die reden zou het niet nodig geweest zijn om werknemers hier vooraf voor te waarschuwen. Het gevaar stond ook duidelijk omschreven op de verpakking.
Uit camerabeelden bleek, dat de werkneemster zeker niet bewust dat ontploffingsmechanisme in werking heeft willen stellen. Action verkoopt een veelheid van dit soort producten. De kantonrechter oordeelt, dat van een werknemer niet kan worden verwacht dat hij eerst alle aanwijzingen op die verpakkingen leest. Action had haar werknemers voor dit product moeten waarschuwen, danwel maatregelen moeten treffen.
Oordeel
Zou het gegaan zijn om een klant van Action, dan zou dat waarschijnlijk anders geweest zijn. Van die klant mag dan verwacht worden, alvorens tot aankoop over te gaan, dat deze eerst de verpakking leest. Van het andere argument van Action, dat sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, wilde de kantonrechter ook niets weten. Dat ligt in de risicosfeer van de werkgever en niet in die van de werknemer.
Mijn advies is altijd om in een dergelijke situatie direct de Arbeidsinspectie in te schakelen. Deze zaken worden veelal in de verzekeringssfeer afgewikkeld, waarbij het gebruik is bij verzekeringsmaatschappijen om zoveel mogelijk aansprakelijkheidsstellingen af te wijzen. Het is dus zaak om snel een goede arbeidsrechtshulpverlener in te schakelen.
Heeft u vragen over dit onderwerp, of over een andere arbeidsrechtelijke kwestie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!
mr J. (Hanneke) van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat Arbeidsrecht ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
De Wet betaalbare huur: hoe zit het allemaal?
Aansprakelijkheid binnen consumentenrecht
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht