Navigatie

 

Contractuele vergoeding verschuldigd ondanks staatssteun

Uit de rechtspraak blijkt, dat de rechter herhaaldelijk oordeelt, dat wanneer aan een bedrijf staatssteun of andere financiële steun is verleend, waarbij het uitgangspunt is dat geen ontslagvergoeding of bonus aan de bestuurder mag worden betaald, het niet betekent dat een met deze bestuurder overeengekomen contractuele regeling niet nagekomen hoeft te worden.

 

Casus

Dat bleek weer duidelijk uit de volgende casus. De werknemer was in 2016 benoemd als statutair directeur. In de arbeidsovereenkomst was een contractuele beëindigingsvergoeding opgenomen van meer dan € 500.000,-. Nieuwe investeerders werden aangetrokken om een faillissement af te wenden. Een van die investeerders was de Nederlandse Staat. De Staat verbond aan haar financiële steun wel de voorwaarde dat bij vertrek van de statutair directeur er geen beëindigingsvergoeding aan hem voldaan zou worden.

In 2020 moest deze statutair directeur vertrekken, waartoe een beëindigingsovereenkomst opgesteld werd. Wat de contractuele vergoeding betreft werd opgenomen, dat de vraag of die wel of niet betaald moest worden, aan de rechter voorgelegd zou worden.

Procedure

Geoordeeld werd dat die vergoeding uitgekeerd diende te worden. Het is niet ongebruikelijk, dat in een overeenkomst met een statutair bestuurder een riante contractuele vergoeding afgesproken wordt. Dit wordt gedaan omdat zo’n bestuurder een groot afbreukrisico loopt. Dat de maatschappelijke en politieke opvatting over dat soort vergoedingen zijn veranderd, betekent niet dat het onredelijk is als een bestuurder op die regeling een beroep doet, aldus de kantonrechter die deze zaak moest beoordelen.

Feit is, dat een derde partij, in deze de Staat, een werkgever niet kan verbieden om een beëindigingsvergoeding te betalen. In een eerdere uitspraak oordeelde de rechter, dat ondanks het feit dat de werkgever de NOW-subsidie ontving, dat niet betekende dat geen beëindigingsvergoeding betaald mocht worden. Wil de Staat als investeerder zekerheid hebben, dat er geen vergoeding betaald wordt? Dan is feitelijk de enige oplossing dat een bestuurder schriftelijk afziet van de vergoeding, dan wel dat er een nieuwe wettelijke grondslag gecreëerd wordt voor dit type staatssteunverlening.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                               ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.