Navigatie

 

Coronarechtspraak VII – Coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs zorgt al enige tijd voor ophef en onduidelijke situaties. Omdat veel nog onduidelijk is over het weigeren van een coronatoegangsbewijs, en welke maatregelen een werkgever kan treffen, wil ik u onderstaande casus niet onthouden.

 

Casus

De vraag in deze zaak was of de werkgever gerechtigd was om het loon stop te zetten nu de werknemer niet mee wilde werken aan een coronatoegangsbewijs. Hier stond het recht op privacy en lichamelijke integriteit van de werknemer tegenover de plicht van de werkgever te zorgen voor een veilige werkomgeving. De werknemer in deze was een danser bij Dans en Theater te Amsterdam.

Procedure

Werknemer liet aan zijn werkgever weten dat hij niet bereid was om zich in voorkomende gevallen te laten testen. De werkgever gaf als reactie aan dat hij dan niet ingezet kon worden en dat geen loon meer betaald zou worden. Daarop startte de werknemer een kort geding tot loondoorbetaling. Deze vordering  wees de rechter af. Schending van de privacy werd zeker aangenomen. Die inbreuk werd echter gerechtvaardigd, omdat de werknemer als danser nauw contact had met mededansers. De werkgever moest voor een veilige werkplek zorgen.

In dit soort situaties is het altijd de vraag of misschien een minder verstrekkende maatregel getroffen had kunnen worden. Dat was hier niet het geval. Het belang van de werkgever woog zwaarder dan de inbreuk op privacy van de werknemer. Het financiële risico werd hierdoor bij de werknemer gelegd.

Conclusie

Omdat de werkgever aangaf, dat de uitslag van een test niet geregistreerd zou worden, was er geen strijd aanwezig met de AVG. Of dat die overweging terecht is, is wel even de vraag, want de werkgever verbindt wel consequenties aan de mededeling van de werknemer, omdat die mededeling toch min of meer verwerkt wordt.

Heeft u vragen over een soortgelijke situatie? Neem dan gerust contact met mij op!

mr J. (Hanneke) van Haarlem                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                             ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.