Navigatie

 

Vergoeding bij einde dienstverband

In principe heeft een werknemer wiens dienstverband op initiatief van de werkgever beëindigd wordt recht op de transitievergoeding, tenzij die werknemer zich ernstig verwijtbaar gedragen heeft. Wanneer dan in een procedure ook nog eens aangetoond kan worden dat het de werkgever was, die zich ernstig verwijtbaar opgesteld heeft, dan kan bovenop de transitievergoeding nog een extra vergoeding, (een billijke vergoeding) worden opgelegd.

 

De billijke vergoeding en de transitievergoeding kennen elk een eigen toetsingskader, zodat toekenning van een billijke vergoeding ook mogelijk is als er geen recht bestaat op de transitievergoeding. Ter verduidelijking de volgende casus.

De werkneemster is sinds 17 jaar in dienst als directeur bij bedrijf X. Naast een zakelijke samenwerking heeft zij met de eigenaar van dat bedrijf ook een affectieve relatie. Dan gaat het mis en verzuurt die relatie, omdat de eigenaar haar beschuldigd had van financiële malversaties. De werkneemster gaat haar eigen maatregelen treffen. Zo betaalt zij zichzelf zonder toestemming een winstdeling uit, laat zij ten behoeve van zichzelf bij een Duitse zustervennootschap een salaris uitbetalen en keurt zij een riante exit-regeling voor een vertrouwelijk bedrag van haar goed. De eigenaar neemt op zijn beurt wraak. Hij lekt salaris- en bonusgegevens naar de pers, plaatst berichten op zijn website over het arbeidsgeschil en doorzoekt de zakelijke e-mails van de werkneemster en zegt uiteindelijk de arbeidsovereenkomst op. Kortom, de rapen zijn gaar.

Rechtbank

De zaak komt bij de rechter, die de arbeidsovereenkomst ontbindt. Zoals gezegd zou werkneemster recht hebben op de transitievergoeding (die op ruim € 200.000 bruto uitgekomen zou zijn), tenzij zich ernstig verwijtbaar opgesteld heeft. Daar was de rechter wel van overtuigd, dus er werd geen transitievergoeding toegekend.

Toen kwam de vraag aan de orde of de werkgever zich ernstig verwijtbaar opgesteld had. Dat was dus ook wel duidelijk, zodat wel een billijke vergoeding verschuldigd was. In totaal werd een vergoeding toegekend van € 100.000,– bruto. De berekening van een billijke vergoeding is geen natte vingerwerk. Daartoe zijn de nodige tools ontwikkeld. Het gaat in het kader van deze blog te ver om die toe te lichten.

De crux van het verhaal? Geen affectieve relatie met collega’s aangaan? Ik weet het niet, maar dat het tot problemen kan gaan leiden is bepaald niet ondenkbaar.

Heeft u een arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan gerust contact met mij op!

Mr J. (Hanneke) van Haarlem                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                             ‘s-Hertogenbosch

 

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.