Navigatie

 

Voornaamswijziging

Je naam; je krijgt hem en dan heb je het er je hele leven maar mee te doen. Of toch niet?

Verzoek aan Rechtbank

Een verzoek tot wijziging van voornamen kan bij de Rechtbank worden ingediend. Dit blijkt uit artikel 1:4 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Een wijziging kan zowel het schrappen, wijzigen als het toevoegen van een of meer voornamen inhouden. De rechter beoordeelt het verzoek op twee punten:

  • Is er voldoende zwaarwichtig belang?
  • Is de naam geoorloofd (naar de maatstaven van artikel 1:4 lid 2 BW)?

Zwaarwichtig belang

Steeds dient een belangenafweging gemaakt te worden tussen enerzijds de belangen van het individu en anderzijds de belangen van de staat. De drager van een naam kan daarvan psychisch nadeel ervaren. Bijvoorbeeld in geval van een religieuze naam, terwijl de drager deze religie niet aanhangt of er zelfs afschuw van heeft. Zo wees Hof Amsterdam het verzoek tot wijziging van de namen Jacqueline Antionnette Dymphna Maria in Selma toe, omdat de vrouw zich had bekeerd tot de Islam en vreesde dat zij niet tot de stad Mekka zou worden toegelaten met de namen die zij bij haar geboorte had gekregen. Datzelfde Hof oordeelde ook dat geen gronden aanwezig waren om de naam Petrus Johannes te veranderen in Pjer.

Geoorloofd

De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert namen op te nemen die ongepast zijn of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen die niet tevens gebruikelijke voornamen zijn. De meningen van rechters lopen hierover echter nogal uiteen. Een voorbeeld is de toevoeging van Suzej Christus. Rechtbank Utrecht achtte dit niet wenselijk. Het Hof Amsterdam wees het verzoek in hoger beroep alsnog toe.

Inschrijving bij de gemeente

Indien een Rechtbank het verzoek tot voornaamswijziging toewijst, is de naam nog niet veranderd. De wijziging van de voornamen komt niet tot stand door de rechterlijke beschikking, maar door een latere vermelding die moet worden toegevoegd aan de geboorteakte van de betrokken persoon. Daarvoor moet de wijziging dus bij de gemeente worden ingeschreven.

Juridische tip

Een naam kan een zware (psychische) belasting zijn. Zit uw voornaam u in de weg, dan kan daar mogelijk iets aan gedaan worden. Dit geldt trouwens ook voor je achternaam en de namen van uw kinderen, al gelden daarvoor weer wat andere regels en procedures. Daarover zal ik in een volgende blog meer schrijven. Heeft u in de tussentijd vragen hierover, neem dan gerust eens contact met mij op en dan bespreken we de mogelijkheden.

Anneloes van Tuijn

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.