De Toga
We maken ons op voor carnaval. De figuurlijke schaatsen uit het vet gehaald. Kleding? Blauw natuurlijk. Maar soms zie je anders en dan komt, bijvoorbeeld, een toga voorbij. Als advocaat valt mij dat natuurlijk direct op.
Een toga, ook wel tabbaard of tabberd genoemd, is een lang en wijd gewaad dat wordt gedragen door allerlei functionarissen bij de ambtelijke uitoefening van hun functie.
Voorschriften
De toga is voor de rechtszaal ooit ingevoerd opdat iedereen er daar gelijk uit zou zien. Want het gaat om de inhoud en niet om welvaartsklasse, schoonheid, goede smaak of wat dan ook. Vrouwe Justitia is geblinddoekt.
Met betrekking tot de toga’s in Nederland gelden zeer gedetailleerde voorschriften die zijn opgenomen in het Koninklijk Besluit van 22 december 1997:
“De toga is een lange wijde mantel met een staande kraag ter hoogte van ongeveer 4 cm, welke kraag aan de voorzijde in het midden een opening heeft van 8 cm. De toga is geheel gemaakt van zwarte stof, neerhangende tot ongeveer 10 cm boven de grond, in het midden van de achterzijde onder de kraag, evenals zijwaarts aan de bovenkant van de wijde mouwen, geplooid ingenomen, met aan de onderkant der mouwen omslagen ter breedte van ongeveer 20 cm en aan de voorzijde in het midden van boven tot onder om de 5 cm voorzien van een niet glimmende kleine zwarte knoop, een en ander in overeenstemming met de bij dit Reglement gevoegde afbeeldingen.” |
Ook advocaten moeten in de rechtszaal een toga dragen.
Bijzonderheden
Een bijzonderheid van de toga is, dat daarop een Koninklijke onderscheiding (dan heb ik het over het “uitreikversiersel” zelf dat bij de uitreiking is opgespeld) mag worden gedragen. Uit de brochure van de Kanselarij der Nederlandse Orden (vergelijkbaar met het Oeteldonkse Ministerie van Protocol tijdens carnaval) blijkt, dat het “uitreikingsversiersel” eigenlijk alleen nog maar bij heel bijzondere gelegenheden mag worden gedragen, maar ook op ambtskleding, waaronder dus een toga.
Zelf heb ik onlangs een Koninklijke onderscheiding opgespeld gekregen, waarmee ik mij zeer vereerd voel.
Als advocaat zou ik dus het “uitreikversiersel” in de rechtszaal op mijn toga kunnen dragen. Maar ik overweeg niet met carnaval mijn toga aan te doen en nog veel minder op dan het “uitreikversiersel” op te spelden, ook al zou het Oeteldonkse Ministerie van Protocol geen bezwaar hebben. Nee, ik houd het met carnaval gewoon bij mijn blauw jaske, met wat opdruk en een rooj baret op munne kop.
RECENTE BLOGS
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
De Wet betaalbare huur: hoe zit het allemaal?
Aansprakelijkheid binnen consumentenrecht
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht