Navigatie

 

Leeftijdsdiscriminatie

Mocht een vacature duiden op leeftijdsdiscriminatie, dan is het uitkijken geblazen voor een werkgever. Daarbij valt vooral te denken aan supermarkten, die het liefste werken met jongeren achter de kassa en als vakkenvuller.

In de volgende casus ging het beroep op leeftijdsdiscriminatie door een werknemer echter toch wat te ver.

Een werknemer met 25 jaar ervaring als advocaat had gesolliciteerd op de functie van ‘junior juridisch medewerker’ en werd afgewezen, omdat hij teveel ervaring had. In het team zaten al teveel mensen met senioriteit en men was nadrukkelijk op zoek naar een junior collega. De werknemer vond dat sprake was van indirecte leeftijdsdiscriminatie omdat op deze wijzen mensen met veel ervaring, veelal oudere werknemers, uitgesloten werden. De werknemer vorderde een schadevergoeding van € 5.000,–.

Volgens de werkgever was deze werknemer gewoon uit op een procedure om zo te proberen er een financieel slaatje uit te slaan. De werknemer had deze zaak namelijk ook al voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling, die bepaald had dat geen sprake was van leeftijdsonderscheid, omdat de term ‘junior’ niet op leeftijd zag, maar op de zwaarte van de functie. De werkgever mocht op die manier een juiste balans aanbrengen tussen junior en senior werknemers. Hoewel de kantonrechter van mening was, dat deze werknemer zich niet schuldig had gemaakt aan ‘misbruik van recht’ door na die uitspraak van de Commissie nog een procedure op te starten, zouden toch de nodige vraagtekens gezet kunnen worden bij deze handelwijze door de werknemer.

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.