Navigatie

 
Vuurwerk

Voorzichtigheid geboden met vuurwerk

31 december staat in het teken van de jaarwisseling. Traditiegetrouw gaat dit gepaard met oliebollen, bubbels, goede voornemens en vuurwerk. De oorsprong van het gebruik van vuurwerk ligt in China. De Chinezen  gebruikten dit voornamelijk bij religieuze vieringen om de boze geesten te verdrijven. Hedendaags wordt vuurwerk binnen Europa vooral gebruikt bij grote feestelijkheden en festivals. Zo ook bij de jaarwisseling.

Normaliter dient voor het afsteken van (professioneel) vuurwerk In Nederland een vergunning te worden aangevraagd. Een grote uitzondering hierop is de jaarwisseling. Tijdens de jaarwisseling mag men namelijk tussen 18:00 en 2:00 zelf vuurwerk afsteken en hier wordt in Nederland dan ook volop gebruik gemaakt. Het afsteken van vuurwerk is echter niet zonder gevaren en wanneer dit misgaat kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Zo was ook het geval in de volgende situatie.

De casus

Tijdens de jaarwisseling van 2007 naar 2008 nam een vuurwerkhandelaar een hoeveelheid siervuurwerk mee, waaronder ook stukken vuurwerk zaten die niet afkomstig waren uit zijn reguliere verkoopassortiment. In de middag had hij een dergelijk stuk vuurwerk, een sierpot, al afgestoken en hij kwam daarbij tot de conclusie dat deze stukken sneller afging danVuurwerk gebruikelijk. De handelaar heeft hierop iedereen die hij dergelijk vuurwerk had geleverd gewaarschuwd met een sms-bericht. Op de avond was de handelaar van plan dit vuurwerk zelf af te steken, maar dit liep dat anders dan de bedoeling was.

Op de avond zelf had de vrouw van de handelaar het vuurwerk in een tas meegenomen. Een andere feestganger wist haar de tas te ontfutselen en verdween ermee. De handelaar zag zijn gestolen vuurwerk pas terug toen de feestganger al bezig was de sierpot af te steken. De waarschuwing van de handelaar dat de sierpot direct afgaat kwam te laat. De sierpot ontplofte direct na ontsteking in ’s mans gezicht. De feestganger raakte daarbij zwaargewond met blijvend letsel.

De feestganger stapt naar de rechter en stelt de handelaar aansprakelijk voor zijn letselschade ten gevolge van het ongeval. In hoger beroep beslist het hof op de vordering van de feestganger.

Het oordeel van het hof

In het hoger beroep oordeelt het hof dat de handelaar in strijd met de maatschappelijke zorgvuldigheid heeft gehandeld. Hij had, gezien zijn beroep, moeten weten welke gevaren aan vuurwerk kleven. Deze gevaren worden ook nog eens groter omdat dit vuurwerk niet voorzien was van een verpakking waarop instructies vermeld staan. De handelaar wist ook dat deze sierpot sneller afging dan normaal de bedoeling is. Toch heeft hij de feestganger hier niet voor weten te waarschuwen. Daarnaast heeft de handelaar ook verzuimt om de gevaarlijke sierpot op een dergelijke manier op te bergen, dat de feestganger er niet bij kon. Het hof vond deze feiten voldoende om aannemelijk te maken dat de handelaar het aanwezige publiek blootgesteld heeft aan de kans op letsel. De handelaar heeft onvoldoende gewaarschuwd en zorg betracht en had moeten weten dat feestgangers rondom de jaarwisseling minder oplettend zijn.

Mocht u naar aanleiding van deze casus vragen hebben, neem dan gerust contact op.

Prettige jaarwisseling!

mr Jean van Zinnicq Bergmann

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.