Navigatie

 

De Hoge Raad laat zich uit over het begrip ‘diefstal’ bij een ontslag op staande voet

Het gebruik van het woord diefstal in een ontslagbrief door een werkgever heeft in beginsel niet tot gevolg dat alle bestanddelen van de delictsomschrijving van diefstal uit het Wetboek van Strafrecht bewezen dienen te worden. Hier werd nog wel eens anders over gedacht, maar de Hoge Raad heeft zich hier dus onlangs over uitgelaten. Deze uitspraak heeft derhalve tot gevolg dat niet alleen de tekst van de ontslagbrief van doorslaggevend belang is om te beoordelen of sprake is van een dringende reden tot ontslag. Het gaat er namelijk om dat het voor een werknemer voldoende duidelijk is welke dringende reden tot de opzegging heeft geleid.

Casus

Een werknemer, die vestigingsmanager was bij Autocentrum, had met de tankpas van het bedrijf twee keer getankt voor de privéauto van zijn vrouw. Over deze ongeoorloofde tankbeurten is met de werknemer gesproken en werknemer is hierbij beschuldigd van diefstal. Werknemer is direct daarna per brief wederom gewezen op de ontslaggrond diefstal. Aan het cassatieberoep bij de Hoge Raad ligt de stelling ten grondslag, dat het hanteren van strafrechtelijke begrippen in een ontslagbrief tot gevolg heeft dat de werkgever in beginsel alle bestanddelen van de strafrechtelijke delictsomschrijving dient te bewijzen.

Hoge Raad

De Hoge Raad geeft hierover aan dat de letterlijke tekst van een ontslagbrief niet altijd doorslaggevende betekenis toekomt voor de beantwoording van de vraag welke dringende reden is meegedeeld aan de werknemer. Het gaat er volgens de Hoge Raad uiteindelijk om of het voor de werknemer aanstonds duidelijk is welke dringende reden tot de opzegging heeft geleid (in dezen het onrechtmatig gebruik van de tankpas) en daarom dient ook de in een ontslagbrief vermelde reden (in dezen diefstal) mede te worden uitgelegd in het licht van de omstandigheden van het geval. In deze zaak was het voor de werknemer voldoende duidelijk dat de diefstal zag op het onrechtmatig tankgebruik en daarom dient de term ‘diefstal’ dus niet in zijn strafrechtelijke betekenis te worden opgevat.

Indien u vragen heeft over een ontslag op staande voet en/of over de gronden (dringende redenen) van dat ontslag, kunt u contact met mij opnemen.

Joost Hofman

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.