Navigatie

 

Getrouwd in Nederland en scheiden in het buitenland

Grenzen vervagen meer en meer. Het komt dan ook voor dat men trouwt in Nederland maar inmiddels in het buitenland woont. Hoe zit het dan als u gaat scheiden.

De scheidingsprocedure zal zich, in dit geval, afspelen in het land waar beide partijen op dat moment wonen. Indien dit het geval is, is het noodzakelijk dat de gemeente waar men is getrouwd daarover wordt ingelicht.

De wijze waarop de gemeente geïnformeerd moet worden is als volgt;

  • U dient het originele, gelegaliseerde exemplaar van de uitspraak van de rechter waarbij de echtscheiding is uitgesproken in bij de gemeente waar u bent getrouwd. Het legaliseren van zo’n uitspraak kan het beste worden gedaan door middel van een apostille, een legalisatieverdrag dat de legalisatieprocedure van een document verkort. Met een apostillestempel zijn geen verdere legalisaties mogelijk. Let wel: een apostillestempel kan alleen worden afgegeven in landen waarmee Nederland een Apostilleverdrag heeft .
  • Is de uitspraak in het land van voltrekking van het huwelijk bij de burgerlijke stand ingeschreven, stuur dan ook een bewijs van inschrijving van de scheiding mee en vraag of de Nederlandse gemeente waar u bent getrouwd de scheiding registreert bij de burgerlijke stand.
  • Alle documenten in het Engels, Frans of Duits kunnen in originele staat worden opgestuurd. Documenten in andere talen moeten eerst worden vertaald en in het Nederlands worden aangeleverd.

Na het opsturen van de echtscheidingsuitspraak en een eventuele registratie van scheiding, moet de betreffende gemeente in Nederland vervolgens zorgdragen voor registratie van uw scheiding. In principe zijn daar geen kosten aan verbonden, alleen de apostille, eventuele vertaling en een uittreksel van de registratie kost geld.

Juridische Tip

Wanneer u en uw partner besluiten om te gaan scheiden, in Nederland of daarbuiten, dan is het doorgaans zinvol u te laten voorlichten over de wijze waarop de gevolgen van de scheiding geregeld kunnen en/of moeten worden. Heeft u vragen over de gevolgen van een voorgenomen scheiding, neem dan eens contact op.

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.