Navigatie

 

Mobiele telefoon primaire levensbehoefte?

De mobiele telefoon is niet meer weg te denk uit het dagelijks leven. Overal en continu is iedereen met dat apparaatje bezig om te bellen, te ‘appen’ en te internetten. We kunnen niet meer zonder lijkt het wel. Op het werk is dat in sommige gevallen niet anders. Uiteraard gebruiken veel werknemers hun mobiele telefoon juist (alleen) voor hun werk, maar de mobiele telefoon wordt ook veel voor privézaken gebruikt tijdens het werk. Zo ook in onderstaande casus waarin een werknemer op staande voet wordt ontslagen door het veelvuldig gebruik van zijn mobiele telefoon tijdens zijn werk.

Casus

Werknemer is in dienst van een schoonmaakbedrijf en werkt vrijwel altijd bij dezelfde grote klant. Het schoonmaakbedrijf hanteert een reglement mobiele telefoon waarin onder meer is opgenomen dat op de werkplek de mobiele telefoon dient te worden uitgeschakeld. Alleen de leidinggevende mag zijn telefoon aan hebben staan, maar deze dient privé gesprekken tot een minimum te beperken. In pauzes geldt dit niet. Verder is nog opgenomen dat bij een regelmatig overtreden van het reglement een ontslag niet uitgesloten is.

De klant heeft geklaagd dat werknemers van het schoonmaakbedrijf regelmatig staan te bellen of te roken en dit is in een werkoverleg van het schoonmaakbedrijf besproken met onder meer de werknemer. De klant heeft daarna nog een aantal keren geconstateerd dat werknemer zijn mobiele telefoon buiten de pauzes om (privé) bleef gebruiken en de klant heeft hem uiteindelijk, na de zoveelste waarschuwing, de toegang tot het pand ontzegd en gedreigd bij herhaling door andere schoonmakers het contact met het schoonmaakbedrijf te ontbinden. Als gevolg hiervan heeft het schoonmaakbedrijf de werknemer op staande voet ontslagen. De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst ontbonden, voor zover deze nog bestond. Aan werknemer is geen vergoeding toegekend. Werknemer is hierna in hoger beroep gegaan.

Oordeel gerechtshof

Volgens het gerechtshof is vast komen te staan, onder meer door getuigenverklaringen van medewerkers van het schoonmaakbedrijf en van de klant, dat werknemer buiten de pauzes om heeft gebeld en dat sprake is van een dringende reden voor ontslag. Na diverse waarschuwingen van het schoonmaakbedrijf bleef werknemer bellen tijdens het werk en daardoor is het vertrouwen weg en kan van het schoonmaakbedrijf niet worden verwacht dat deze de arbeidsovereenkomst voorzet, ook niet bij een andere klant. Het ontslag op staande voet, althans de uitspraak van de kantonrechter, wordt bekrachtigd.

De werknemer heeft in hoger beroep te veel grieven gericht tegen het vonnis van de kantonrechter om allemaal in deze blog te bespreken, maar ze zijn terug te lezen in het arrest.

Juridische tip

Continu in contact zijn en blijven met vrienden en familie middels je mobiele telefoon, maar ook via de computer (social media) lijkt een must te zijn in het hedendaagse leven. Zelfs op het werk is dit het geval, maar let op, dat je werk er niet te veel onder lijdt, want dit kan vergaande gevolgen voor u als werknemer hebben, zoals hierboven is gebleken.

Indien u als werkgever dit gebruik tegen wil gaan, dan kan bijvoorbeeld een mobiele telefoon of internet reglement een goede optie zijn. Mocht u als werknemer, dan wel als werkgever hierover vragen hebben of over arbeidsrechtelijke kwesties in het algemeen, neem dan gerust contact op.

Joost Hofman

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.