Navigatie

 

Alcoholgebruik

Uit onderzoek is gebleken dat in 2009 84% van de bevolking van 15 tot 65 jaar alcohol had gedronken. Gelukkig valt dat niet allemaal onder alcoholmisbruik, maar alcoholmisbruik schijnt de staat wel zo’n € 3,7 miljard per jaar te kosten. Voor een groot deel (€ 1,5 miljard) zijn die kosten arbeidsrechtelijk te noemen, omdat die worden veroorzaakt door werkverzuim en uitkeringen. Alcoholgebruik heeft namelijk een behoorlijke invloed op het werkverzuim: men komt te laat, men gaat te vroeg naar huis, er ontstaan ongelukken en ongewenst gedrag wordt vertoond.

Drankprobleem

De vraag is nu hoe een werkgever om moet gaan met een werknemer met een drankprobleem. Dat is niet zo eenvoudig. Neem het voorbeeld van de gezagvoerder bij de KLM die, ondanks zijn drankprobleem, naar aanleiding van uitspraken van de Kantonrechter mocht terugkeren in zijn functie van gezagvoerder: de door KLM verzochte beëindiging van de arbeidsovereenkomst werd namelijk afgewezen. Hoewel deze piloot een afkickprogramma had gevolgd, wilde KLM hem niet meer inzetten als gezagvoerder, omdat het risico dat hij in de toekomst weer alcohol zou gaan nuttigen groot zou zijn. Maar KLM werd door de rechter op de vingers getikt. In die uitspraak speelde wel mee dat KLM geen strikt beleid op dit punt voerde. Zij had in haar protocol opgenomen dat het vaste werkwijze van KLM was om ervoor te zorgen dat een (zieke) werknemer een adequate behandeling kan volgen met als doel terugkeer naar de eigen functie.

Ziekte of incidenteel gebruik?

Van belang is dus of alcoholgebruik als ziekte/verslaving bestempeld wordt. Is dat het geval, dan heeft de werkgever een probleem, omdat de werknemer hulp en ondersteuning geboden moet worden. Wil een werkgever zo’n werknemer ontslaan, dan loopt die tegen het opzegverbod bij ziekte aan. Makkelijker is het wanneer sprake is van incidenteel alcoholgebruik, zeker als de werkgever daarvoor een strikt alcoholbeleid hanteert. Daarbij speelt de aard van de functie een belangrijke rol. Zo mocht een rayondirecteur van de ABN AMRO ontslagen worden nadat hij zich tijdens een personeelsweekend schuldig had gemaakt aan bovenmatig alcoholmisbruik. Onder invloed van alcohol had hij daarbij vrouwelijke personeelsleden lastig gevallen, zich uitgekleed en naakt rondgefietst. De Kantonrechter oordeelde dat zijn gedrag niet los van zijn functie gezien kon worden en dat hij binnen de ABN AMRO zijn “status” feitelijk verloren had.

Juridische tip

Allereerst is het voor werkgevers dus van belang om ook met betrekking tot alcoholgebruik beleid te hanteren: dat schept duidelijkheid voor werkgevers en werknemers. Daarnaast zal van de werkgever dus veel worden verlangd als er echt sprake is van alcoholverslaving in de vorm van een ziekte. Maar bij incidenteel alcoholgebruik en daardoor ongewenst gedrag is het dus ook van belang goed na te denken over hoe dit aan te pakken. Heeft u daar vragen over, als werkgever maar ook als werknemer wanneer u van mening bent dat het toch net anders ligt, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen u helpen met deze problemen.

Als afsluiting (voor werkgevers en werknemers): Geniet, maar drink met mate!

Hanneke van Haarlem

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.