Goed functioneren als werknemer
Functioneert een werknemer niet goed, dan kan een werkgever niet zonder slag of stoot afscheid nemen van zo’n werknemer. Er zal eerst een heel traject afgelegd moeten worden. De werknemer moet namelijk wel de kans krijgen om het functioneren te verbeteren.
Nu maak ik in de praktijk mee, dat men zo’n traject vaak als een lastige hobbel beschouwt. Een hobbel waar een werkgever toch overheen moet om afscheid te kunnen nemen van een werknemer. Wanneer in de periode van het slechte functioneren een goed dossier wordt opgebouwd, dan bestaat die kans inderdaad. Vaak resulteert dat echter in een verstoorde arbeidsverhouding.
Slecht functioneren
Een werkgever verwacht van de werknemer dat deze serieus meewerkt aan zo’n verbetertraject. In de volgende casus speelde een dergelijke situatie zich af. Een werkneemster bij een architectenbureau kreeg tijdens functioneringsgesprekken in 2017 en 2018 te horen dat haar functioneren voldoende was, maar dat zij wel meer moest doen aan acquisitie en moest meebewegen met een veranderde organisatie. Toen dat uitbleef werd zij daar in 2019 op aangesproken en werden de teugels strakker aangetrokken. Haar werd een verbeterplan overhandigd met het verzoek om daar haar input op te geven.
Procedure
Werkneemster was van mening dat zij wel goed functioneerde en dat zij dus niet mee hoefde te werken aan een verbetertraject. Vervolgens meldde zij zich ziek, waarop de bedrijfsarts oordeelde dat geen sprake was van medische beperkingen en werd er mediation voorgesteld. Toen dat geen resultaat opleverde, heeft de werkgever een ontbindingsverzoek ingediend en heeft de werkneemster een billijke vergoeding verzocht, omdat volgens haar de werkgever zich ernstig verwijtbaar had opgesteld. De kantonrechter boog met de werkneemster mee en kende een vergoeding toe van maar liefst € 300.000,– bruto.
Vervolgens heeft het Gerechtshof de zaak in hoger beroep beoordeeld en kwam tot een geheel andere uitkomst. De werkgever had de werkneemster terecht gewezen op haar functioneren. Dat de arbeidsverhouding verstoord was geraakt, was mede veroorzaakt door de defensieve houding van de werkneemster. De billijke vergoeding kon zij dus terugbetalen.
Goed advies
In dit soort zaken is het uiterst relevant om goed arbeidsrechtkundig advies in te winnen. Ik maak zo vaak mee, dat men handelt op basis van het ‘gezonde verstand’, maar dat kan in dit soort zaken zeer slecht uitpakken. Heeft u als werkgever te maken met een werknemer die onvoldoende of niet goed functioneert? Of bent u werknemer en wordt u geen kans geboden uw functioneren te verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.
mr. Hanneke van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat Arbeidsrecht ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
Het verzwijgen van relevante feiten bij sollicitatie
De vaststellingsovereenkomst: wat moet je weten?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht