Navigatie

 

Kledingvoorschriften vs geloofsovertuiging

Met een bepaalde regelmaat speelt de vraag of een werkgever haar werknemers mag verplichten om bepaalde kledingstukken wel of niet te dragen. Veelal wordt dat vanuit het principe van vrijheid van godsdienst onacceptabel geacht. Dit komt doordat er geen direct of indirect onderscheid gemaakt mag worden naar godsdienst. Er zijn uitzonderingen, zoals blijkt uit onderstaande casus.

 

Casus

In de eerste jaren heeft een apothekersassistente in een ziekenhuis haar onderarmen bedekt mogen houden volgens haar islamitische geloofsovertuiging. Vanwege infectiegevaar is dat niet meer toegestaan, maar deze werkneemster weigert haar onderarmen te ontbloten, waarop het ziekenhuis de kantonrechter verzoekt de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De vraag is vervolgens wiens belang doorslaggevend is.

Uitspraak

De kantonrechter heeft vervolgens beoordeeld of dit onderscheid objectief gerechtvaardigd is, omdat deze maatregel in het bijzonder mensen treft met een geloofsovertuiging. De rechter is van mening dat deze kledingeis gerechtvaardigd is om zorg gerelateerde infecties te voorkomen. Het is een feit van algemene bekendheid, dat in ziekenhuizen ziekhuisbacteriën met name mensen raakt met een kwetsbare gezondheid. Gebleken is dat het ziekenhuis een consistent beleid voert om verspreiding van micro-organismen terug te dringen en heeft om die reden veel belang bij strikte naleving van de kledingeis. Een andere manier om het nagestreefde doel te bereiken is er niet. Uit niets blijkt, dat het ziekenhuis heeft willen discrimineren.

Uit deze casus blijkt dus duidelijk, dat de werkgever een zwaarwegend belang moet hebben om kledingeisen te stellen aan het personeel. Dat wordt niet snel aangenomen.

Heeft u een arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan gerust contact met mij op!

mr J. (Hanneke) van Haarlem                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                            ‘s-Hertogenbosch

 

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.