Ontslag tijdens proeftijd
Wanneer een proeftijd in de arbeidsovereenkomst staat, dan zijn werkgever en werknemer ‘in principe’ vrij om de arbeidsovereenkomst zonder opgave van redenen direct te beëindigen. In principe, want er mag geen sprake zijn van bijvoorbeeld discriminatie (in welke vorm dan ook). Als een werknemer van mening is dat sprake is van discriminatie, kan hij de kantonrechter verzoeken het ontslag te vernietigen of een billijke vergoeding toe te kennen. Dit is geen makkelijke opgave, want ook al zou van discriminatie sprake zijn geweest, zal de werkgever niet snel toegeven dat dit ook de reden van het ontslag is geweest. De werkgever zal beargumenteren dat er andere oorzaken aan het ontslag ten grondslag liggen. Een voorbeeld hiervan is te zien in de volgende zaak.
Casus
In deze zaak gaat het om een docente die gestalkt werd door haar ex-partner. De werkgever zag dit als aanleiding om haar tijdens de proeftijd te ontslaan. De werkneemster start vervolgens een procedure op en verzocht de kantonrechter haar een vergoeding toe te kennen. Zij stelt namelijk dat de werkgever onderscheid had gemaakt op basis van geslacht. Vrouwen immers, zo was haar stelling, zijn vaker het slachtoffer van stalking, waardoor een opzegging op die grond vrouwen sneller treft, zodat sprake was van discriminatie naar geslacht.
Het oordeel
De kantonrechter oordeelde dat het geen feit van algemene bekendheid was, dat stalking vrouwen vaker treft dan mannen. De percentages lopen dermate uiteen en dit kan mannen ook overkomen. De kantonrechter overwoog dat de dreiging door de ex-partner met een pistool voldoende reden was tot ontslag ter bescherming van andere medewerkers en studenten. De school is niet gehouden om daarvoor detectiepoortjes te plaatsen.
Conclusie
Dat deze werkneemster erg teleurgesteld en gefrustreerd was, zal zeker zo zijn. Problemen met een ex-partner, wat dan ook nog eens leidt tot verlies van haar baan. Toch kan ik alleen maar adviseren om terughoudend te zijn met procedures op grond van frustratie en principes. Dat kan weer tot een teleurstelling leiden en is daarenboven erg kostbaar.
Mocht je vragen hebben over een vergelijkbare situatie, neem dan gerust contact met mij op!
Mr J. (Hanneke) van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat Arbeidsrecht ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
De Wet betaalbare huur: hoe zit het allemaal?
Aansprakelijkheid binnen consumentenrecht
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht