Navigatie

 

Schorsing van een werknemer

Wanneer is een werkgever bevoegd zijn werknemer te schorsen op grond van het niet afnemen van een zelftest? Wanneer doet een situatie, zoals deze, zich voor en wat houdt een schorsing precies in? Deze vraag kwam aan de orde in de volgende uitspraak.

 

De casus

Een danser, die sinds 2006 als danser aan de Amsterdamse stichting Date Dans en Theater is verbonden, heeft zich niet laten vaccineren. De man heeft geen COVID-19 gehad, waardoor de man dus niet over een geldige QR-code beschikt. De werkgever schorst de werknemer vervolgens.

De werkgever droeg de danser op om iedere week een zelftest te doen en de uitslag daarvan te delen. De danser is naar de rechter gestapt. De man eiste dat hij weer in het dansgezelschap aan de slag mocht gaan. De danser was van mening dat een werkgever niet mag eisen van een werknemer dat deze iedere week een zelftest afneemt en de uitslag hiervan deelt. Het loon van de werknemer is gestaakt, zolang de werknemer geen werkzaamheden verricht.

Wordt hiermee een inbreuk gemaakt op de grondrechten van de betreffende werknemer? Met name het recht op privacy en het recht van lichamelijke integriteit.

Beoordeling van de casus

De man is werkzaam als danser en komt hierbij nauw in contact met mededansers. Door het doen van een zelftest en de uitslag daarvan te delen, lopen mededansers een beperkt(er) risico om in aanraking te komen met iemand die COVID-19 heeft. Er is op dit moment geen alternatief middel om hetzelfde doel te bereiken (het beschermen van de werknemers en hun naasten). Buiten de vraag of dit altijd mogelijk is voor dansers, gelden bij de werkgever veiligheidsregels zoals handen wassen, anderhalve meter afstand houden en het dragen van een mondkapje. Een zelftest-maatregel is als toevoeging op deze veiligheidsregels als proportioneel te beschouwen.

Het komt er dus op neer dat het doel van de werkgever, om door een zelftest-maatregel, een veiligere werkomgeving te scheppen, zwaarder weegt dan het bezwaar van de werknemer tegen deze regel. Doordat niet altijd voldoende afstand gehouden kan worden, is de werkgever genoodzaakt om een minimalistische inbreuk te maken op de integriteit van de werknemer. Deze inbreuk van de werkgever is in dit geval gerechtvaardigd.

Conclusie

De conclusie in deze zaak is dat de werkgever bevoegd is om een bevel te geven aan zijn dansers om een zelftest te doen en de uitslag hiervan te delen. Dit vanwege het feit dat de werkgever zorg moet dragen voor een veilige werkomgeving. In deze casus werd de vordering dus niet toegewezen en werd de werkgever in het gelijk gesteld. Zo is ook te zien dat het niet opvolgen van redelijke instructies van de werkgever tot gevolg kan hebben dat het loon niet uitbetaald wordt.

Heeft u een juridische vraag over COVID-gerelateerde kwesties op de werkvloer? Neem dan gerust contact met mij op.

mr Hanneke van Haarlem                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten 

Advocaat arbeidsrecht                                                     ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.