Navigatie

 

Schriftelijk en nog eens schriftelijk!

Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren eindigen. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gebeurt dit vanzelf. Dit betekent dus dat het dienstverband op de dag na de einddatum van de arbeidsovereenkomst eindigt. Op het moment dat een arbeidsovereenkomst eindigt, moet de werkgever de gemaakte overuren en niet-genoten vakantiedagen uitbetalen. Op basis van een mondelinge afspraak kan hier niet zomaar van afgeweken worden, hooguit schriftelijk.

 

De casus

Zo ook in de volgende casus waarin de arbeidsovereenkomst voor bepaalde van de werknemer van rechtswege eindigde. Geruime tijd voordat het dienstverband van de werknemer eindigde, heeft de werkgever samen met alle werknemers een mondelinge afspraak gemaakt. Werkgever heeft aan zijn werknemers gevraagd om hun vakantiedagen en overuren op te nemen tijdens de sluiting van de zaak. De zaak moest namelijk wegens coronamaatregelen sluiten. Werknemer en werkgever hebben deze afspraken niet op papier gezet. Werknemer heeft, nadat zijn dienstverband is geëindigd, een procedure opgestart bij de kantonrechter. In deze procedure wilde werknemer dat werkgever al zijn opgebouwde niet-genoten vakantiedagen en gewerkte overuren zou uitbetalen.

De Procedure

De kantonrechter heeft deze vordering afgewezen omdat hij van mening was dat de vordering niet redelijk en billijk was. Tijdens de procedure is namelijk niet gebleken dat werknemer geen onderdeel was van de gemaakte afspraken met het personeel. De zogenoemde ‘gentlemen’s agreement’. Werknemer was het hier niet mee eens en is in hoger beroep gegaan.

Oordeel van het gerechtshof

Het gerechtshof heeft geoordeeld dat deze mondelinge afspraak in strijd is met de geldende horeca-cao. Uit deze cao blijkt dat werkgever en werknemer in onderling overleg enkel schriftelijk afspraken kunnen maken over het opnemen van vakantiedagen. Het is niet toegestaan om af te wijken van deze cao in het nadeel van werknemer. Nu deze afspraak ervoor zorgt dat werknemer bij het eindigen van zijn arbeidsovereenkomst een hoop geld misloopt, is sprake van nadeel. Het feit dat de zaak van de werkgever gesloten is wegens de coronamaatregelen, behoort tot het risico van de werkgever. Dit mag niet op het bord van een werknemer komen. Op grond van deze uitspraak moest werkgever dus alle niet-genoten vakantiedagen en overuren van werknemer uit te betalen.

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze blog of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan gerust contact met mij op!

mr Alissa van der Voet                        Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat                                                 ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.