Stoelendans bij reorganisatie
Stoelendans bij reorganisatie
Veel werkgevers proberen bij een reorganisatie bepaalde mensen met bepaalde kwaliteiten voor het bedrijf te behouden. Alle zeilen moeten bijgezet worden om het bedrijf in deze economisch moeilijke tijden overeind te houden. MAAR daar wordt een stokje voor gestoken door het afspiegelingsbeginsel. Er moet gekeken worden naar leeftijdsgroepen en vervolgens wordt bezien wie het kortst in dienst is. Het kan dan zomaar zijn, dat die prima werknemer volgens het afspiegelingsbeginsel het eerst weg gereorganiseerd moet worden en dat –om het maar even zwart/wit te stellen- de werknemer met veel minder capaciteiten en vaardigheden aan kan blijven. De regels waartegen aan gelopen wordt in deze economisch moeilijke tijden zijn ontwikkeld in hoogtij dagen, toen het allemaal kon. Ik ken bedrijven die door de destijds gesloten cao’s torenhoge vergoedingen en/of aanvullingen aan hun werknemers bij reorganisaties moeten betalen, waardoor de liquiditeit van een bedrijf ernstig ondermijnd wordt.
In de volgende zaak dacht de werkgever slim te zijn. Het is mogelijk om alle werknemers te ontslaan en een nieuw functiehuis op te zetten (mooi gezegd de methode De Blécourt). Het afspiegelingsbeginsel wordt dan niet toegepast en de werknemers kunnen op de nieuw gecreëerde functies solliciteren. In casu was ontslag aangevraagd voor twee zieke werknemers. Deze werknemers waren niet geschikt bevonden voor die nieuwe functies. Het was pech voor de werkgever wat één werknemer betrof, omdat de rechter bij die werknemer van oordeel was, dat niet gecontroleerd kon worden of voor die werknemer een objectieve selectieprocedure gevolgd was. Deze werknemer had via een verklaring van de bedrijfsarts aan kunnen tonen, dat hij door zijn ziekte niet in staat was een assessment naar beste kunnen te doorlopen. Wat de andere zieke werknemer betrof, oordeelde de rechter dat de nieuwe functie inderdaad niet geschikt voor haar was.
Nu is het niet zo, dat door heretikettering van functies (ook wel stoelendanszaken genoemd) de werkgever het afspiegelingsbeginsel kan omzeilen. Er moet daadwerkelijk sprake zijn van nieuwe functies, die inhoudelijk verschillen van de oude functies qua vereiste kennis, competenties en bijbehorende salariëring. Wat mee kan helpen is dat bij het vormen van een nieuw functiehuis de ondernemingsraad en/of vakbonden betrokken zijn. Dat vormt dan een aanwijzing dat het nieuwe functiehuis daadwerkelijk nieuw is en het selectieproces zorgvuldig tot stand is gekomen. Is van dat alles geen sprake, dan moet gewoon afgespiegeld worden.
RECENTE BLOGS
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
Het verzwijgen van relevante feiten bij sollicitatie
De vaststellingsovereenkomst: wat moet je weten?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht