Tegenstribbelende leerling
Dat een leerling te allen tijde beschermd wordt is van groot belang, maar er zijn situaties waarbij een leerling het bloed onder de nagels haalt bij een leerkracht, waardoor een lastige situatie kan ontstaan en de leerkracht risico loopt zijn baan kwijt te raken. Dat was gelukkig niet het geval in de volgende zaak.
Leerling X luisterde niet naar zijn leerkracht en rende de klas uit. De leerkracht rende achter hem aan en pakte de jongen stevig vast, die tegenstribbelde en het uitschreeuwde van de pijn. Dat hij pijn gehad heeft zal zeker zo geweest zijn, want er waren onder zijn oksel blauwe plekken/vingerafdrukken zichtbaar geworden. De leerkracht werd vervolgens op staande voet ontslagen wegens het gebruik van buitensporig geweld. De zaak kwam voor de rechter. Geoordeeld werd dat er nogal wat tegenstrijdige verklaringen afgelegd waren. Twee andere getuigen hadden verklaard dat de leerling zich verzette en veel tegenstribbelde. De kantonrechter merkte op, dat bij een stevige grip, bedoeld om de leerling mee te laten werken, gecombineerd met tegenstribbelende bewegingen, drukplekken op het lichaam kunnen ontstaan, maar dat betekende niet dat sprake was geweest van buitensporig geweld. Dat zou anders zijn geweest wanneer de leerling geen weerstand had geboden en vervolgens blauwe plekken zichtbaar zouden zijn geweest. De vordering van de leerkracht hem weer aan te stellen werd toegewezen.
Vanuit de praktijkvoorbeelden die ik ken, concludeer ik, dat deze leerkracht geluk heeft gehad, want voor het zelfde geld had de weegschaal anders kunnen doorslaan en was hij zijn baan kwijt geweest. En dat niet alleen, hij zou ook niet in aanmerking gekomen zijn voor enige uitkering.
RECENTE BLOGS
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
Het verzwijgen van relevante feiten bij sollicitatie
De vaststellingsovereenkomst: wat moet je weten?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht