Verplicht eerder aanwezig op je werk: arbeidstijd of niet?
Werkgevers kunnen van werknemers verwachten dat zij zich gedragen als goed werknemer. Hieronder valt onder andere de plicht van de werknemer om zich te houden aan de voorwaarden uit de arbeidsovereenkomst. Een voorbeeld hiervan is op tijd aanwezig zijn om op het juiste tijdstip te beginnen met de werkzaamheden. In de casus die hierna wordt besproken, heeft een werknemer een vordering tot betaling van achterstallig loon ingediend. Werknemer werd namelijk door zijn werkgever verplicht om tien minuten voor aanvang van zijn werkzaamheden aanwezig te zijn. Hoe werkt dat nou?
Casus
Een callcenter eiste dat werknemers minimaal tien minuten voor aanvang van hun werktijd aanwezig dienen te zijn. Dit werd aangeduid als de zogenaamde ‘tien minutenregel.’ In dit tijdsbestek moeten de medewerkers inloggen waardoor zij bij aanvang van de werktijd direct kunnen beginnen met hun werkzaamheden. Een van de werknemers van dit callcenter was het hier niet mee eens. De werknemer was van mening dat deze tien minuten aangeduid kunnen worden als arbeidstijd en dat de werkgever hem het achterstallige loon diende te betalen over die tijd. Hij diende een verzoek in bij de kantonrechter.
De werkgever was van mening dat deze tien minuten niet vielen onder werktijd. De werkgever voerde aan dat binnen deze tien minuten geen werkzaamheden worden verwacht, maar enkel het inloggen in de computersystemen. Daarnaast mogen zij in deze tien minuten wat drinken pakken en gebruik maken van het toilet.
Oordeel van de rechter
De kantonrechter oordeelde dat het eerder aanwezig zijn een verplichting is vanuit de werkgever. Dit kan men niet beschouwen als een vrijblijvend advies. Deze ‘tien minutenregel’ was daarnaast opgenomen in de arbeidsovereenkomst. De tien minuten die nodig zijn om in te loggen in de programma’s voor het uitvoeren van de werkzaamheden, kunnen hierdoor worden aangemerkt als arbeidstijd. Het gaat hierbij om voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn om de daadwerkelijke werkzaamheden uit te voeren. Gezien het feit dat deze tien minuten kunnen worden aangewezen als arbeidstijd, is de werkgever verplicht om de loonvordering van de werknemer te betalen.
Het oordeel van de kantonrechter kan voor veel werknemers gevolgen hebben. Bovendien loopt de werkgever het risico op een boete van 50% vanwege de te late loonbetaling van die 10 minuten per dag.
Heeft u te maken met een soortgelijke situatie of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem gerust contact met mij op!
mr Alissa van der Voet Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat ’s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
Het verzwijgen van relevante feiten bij sollicitatie
De vaststellingsovereenkomst: wat moet je weten?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht