Navigatie

 

Vrijheid van meningsuiting

Het recht van vrijheid van meningsuiting is neergelegd in de Grondwet, maar kan in arbeidsrechtelijke zin beperkt worden. Bijvoorbeeld wanneer uit een belangenafweging gebleken is, dat het belang van de werkgever prevaleert boven dat van de werknemer. De volgende casus geeft een verduidelijking.

 

Werknemer was in dienst bij Greenpeace. Binnen Greenpeace geldt een gedragscode waarin staat dat van werknemers verwacht wordt dat zij handelen in overeenstemming met de kernwaarden van de werkgever. De werknemer heeft een besloten Facebookaccount met ongeveer 200 vrienden. Op die pagina staat ook dat hij voor Greenpeace werkt. Werknemer heeft vervolgens negatieve berichten gepost over separatisten in Hong Kong, over het ‘omwille van het milieu’ eten van insecten en heeft hij de productie van nucleaire wapens toegejuicht.

Nadat Greenpeace hierover van een andere werknemer een klacht ontvangen had, heeft Greenpeace ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzocht. De kantonrechter en later het Gerechtshof hebben geoordeeld, dat deze werknemer in strijd met het beginsel van goed werknemerschap heeft gehandeld. Daarmee heeft werknemer de gedragscode niet in acht genomen en zijn de kernwaarden van de werkgever geschonden.

Duidelijk is dat vrijheid van meningsuiting niet onbeperkt geoorloofd is. Wat ook meewoog was dat Greenpeace een sterke politieke, ideologische en maatschappelijke visie heeft. Aan de motieven van deze werknemer lagen persoonlijke en emotionele factoren ten grondslag. Door deze uitlatingen kon Greenpeace reputatieschade met mogelijke financiële gevolgen oplopen. Greenpeace is namelijk enorm afhankelijk van donateurs. De tegendraadse houding van deze werknemer werkte ook niet mee. Hij bleef volhouden dat de gedragscode niet op hem van toepassing was. Een mildere sanctie zou denkbaar zijn geweest, ondanks de mogelijke gevolgen voor de verblijfsvergunning van deze werknemer, maar daarvoor werden de uitlatingen te ernstig geacht.

Uit eerdere uitspraken is gebleken, dat wanneer het gaat om uitingen met een zeker publiek belang, een werknemer eerder bescherming geniet. Heeft u vragen over een arbeidsrechtelijke kwestie waarin vrijheid van meningsuiting centraal staat? Neem gerust contact met mij op.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                            ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.