Vuurwerk & arbeidsongeschiktheid
Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt, omdat hij bijvoorbeeld opzettelijk gewond is geraakt door onverantwoord om te gaan met vuurwerk, dan loopt de werknemer het risico dat de werkgever het loon stopzet. Het opzet van de werknemer moet dan wel gericht zijn op die arbeidsongeschiktheid, wat niet vaak het geval is.
Casus
Een treffend voorbeeld speelde zich in de volgende casus af. De werknemer werkte al ruim 20 jaar bij de werkgever. Op 8 november 2020 probeerde hij zelf vuurwerk te maken en mengde daartoe verschillende stoffen. Die stoffen ontploften, waardoor hij zwaar letsel opliep aan zijn hand en pols. Hierdoor zou hij, naar oordeel van de bedrijfsarts, gedurende langere tijd uit de running zijn. Na die rapportage heeft de werkgever het loon gestaakt.
Procedure
De werknemer heeft daarop een kort geding opgestart en vordert loondoorbetaling. De kantonrechter oordeelde dat hier geen sprake was om opzettelijk arbeidsongeschikt te raken. Aan een ander criterium had de werkgever ook niet voldaan. Zodra een werkgever het vermoeden heeft dat sprake is van het opzettelijk veroorzaken van arbeidsongeschiktheid, moet de werkgever eerst de werknemer op de hoogte stellen van het plan om het loon te staken. Dat was in deze casus ook niet gebeurd. Het adagium ‘eigen schuld, dikke bult’ ging dus niet op en de werkgever werd veroordeeld het loon door te betalen.
Conclusie
Een werkgever handelt nogal eens op grond van eigen inschattingen. Het lijkt zo logisch om in een situatie als deze consequenties aan het handelen van de werknemer te verbinden, maar het varen op eigen koers kan ernstige gevolgen hebben voor de werkgever. Omdat het loon een tijd lang niet betaald is, loopt de werkgever het grote risico dat ook nog eens een wettelijke verhoging van 50% betaald moet worden. Los daarvan is een procedure ook kostbaar. Al die kosten hadden voorkomen kunnen worden, wanneer deze werkgever even telefonisch advies ingewonnen had bij zijn arbeidsrechtdeskundige.
Mr J. (Hanneke) van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat Arbeidsrecht ’s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
De Wet betaalbare huur: hoe zit het allemaal?
Aansprakelijkheid binnen consumentenrecht
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht