Overtreding van een geheimhoudingsbeding
Vaak wordt in een arbeidsovereenkomst een geheimhoudingsbeding opgenomen, waaraan bij overtreding een boete wordt gekoppeld. Het is dan misschien aantrekkelijk om bedrijfsgevoelige informatie mee te nemen, waarmee de nieuwe werkgever ongetwijfeld haar voordeel kan doen. Overtreding van een geheimhoudingsbeding kan serieuze gevolgen hebben.
Overtreding van zo’n beding kan ernstige gevolgen hebben, zoals uit de volgende casus wel blijkt. Deze werkgever had van een leverancier een screenshot ontvangen, waaruit bleek dat informatie over die werkgever bij een concurrent terecht gekomen was. Daarop volgde een intern onderzoek, wat uitkwam bij de online werkomgeving van de werkneemster.
Een paar maanden later werd Hoffmann Bedrijfsrecherche ingeschakeld voor nader onderzoek. De werkneemster gaf desgevraagd geen openheid van zaken en belemmerde het onderzoek. De mogelijkheid bestaat om een veroordeling te vragen tot afgifte van gegevens en bescheiden. Daartoe is de werkgever overgegaan, en kreeg vervolgens verlof om beslag te laten leggen op de laptop, de mobiele telefoon, e-mailadres, cloudopslag en Instagram-correspondentie. Voor zo’n beslag moet dan wel aan bepaalde vereisten voldaan zijn, zoals een gerechtvaardigd belang. De uitkomst van een en ander is nog niet volledig bekend, maar het heeft er alle schijn van, dat bewezen gaat worden dat werkneemster in strijd met het geheimhoudingsbeding gehandeld heeft. De boete die zij daarbij verbeurt is ook niet mis, die komt uit op een bedrag van € 146K!
Een werknemer die vertrekt om in dienst te treden bij de concurrent is snel geneigd om relevante informatie mee te nemen, maar wanneer dat uitkomt en wanneer boetes verschuldigd zijn, dan kan dat ernstige financiële gevolgen hebben. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Bijkomende kosten waren ook nog eens een proceskostenveroordeling voor de werkneemster van bijna € 2K.
Bij twijfel of een bepaalde handeling mogelijk is, is het raadzaam om toch vooral vooraf even juridisch advies in te winnen.
mr J. (Hanneke) van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat Arbeidsrecht ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
De Wet betaalbare huur: hoe zit het allemaal?
Aansprakelijkheid binnen consumentenrecht
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht