Herroeping bij de aankoop van een gepersonaliseerd product
Als je een consumentenkoop op afstand doet, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je als je spijt krijgt je aankoop ongedaan maken. Dit mag zonder reden. Gepersonaliseerde producten, dus producten volgens de voorkeuren van de consument, hoeven niet retour geaccepteerd te worden wanneer dit vooraf duidelijk op de website vermeld staat. In onderstaande uitspraak kwam de volgende vraag aan bod: slaagt herroeping bij de aankoop van een tuinhuisje als de consument daarbij kon kiezen uit zes kleuren?
Casus
Eiser heeft online een tuinhuisje gekocht waarbij hij kon kiezen uit zes verschillende kleuren. Eiser heeft een kleur gekozen en het tuinhuisje ontvangen, maar binnen de wettelijke termijn beroept hij zich op herroeping. Gedaagde stelt dat het tuinhuisje speciaal voor eiser in kleur is gespoten. Het kleuren en coaten gebeurde op aanvraag. Hierdoor is gedaagde van mening dat de koop niet meer kon worden herroepen. De herroepping was daarnaast in de algemene voorwaarden uitgesloten.
Het oordeel
De kantonrechter overweegt dat het tuinhuisje een standaard huisje is met vaste afmetingen en dat eiser allen kon kiezen uit zes kleuren en een coating. Het kiezen van een kleur, is onvoldoende om het tuinhuisje uniek en gepersonaliseerd te noemen. Bij een combinatie van een veelheid aan standaardopties kan wellicht van een gepersonaliseerd product worden gesproken. Niet van toepassing is of het tuinhuisje in de gekozen kleur nog makkelijk door gedaagde te verkopen is. In het midden kan blijven of eiser op de website is gewaarschuwd dat hem geen herroepingsrecht zou toekomen, omdat die waarschuwing in dat geval ten onrechte zou zijn gegeven.
Heeft u vragen over een soortgelijke zaak of heeft u een andere vraag over het consumentenrecht, neem dan gerust contact met mij op!
mr. Jean van Zinnicq Bergmann Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat ‘s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
De Wet betaalbare huur: hoe zit het allemaal?
Aansprakelijkheid binnen consumentenrecht
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht