Ontslag op staande voet
Wanneer een werkgever een werknemer op staande voet wil ontslaan, dan is het raadzaam om voorafgaand aan dat ontslag de werknemer te horen, ook al is dat wettelijk gezien niet verplicht. Dit kwam duidelijk naar voren in de onderstaande casus.
De casus
De werknemer had tegen de commercieel directeur geroepen “bek houden anders trek ik je kop eraf”. De werknemer was gefrustreerd over het feit dat er niet op WhatsAppberichten van hem werd gereageerd. Werknemer werd daarop op staande voet ontslagen. De werkgever heeft voorafgaand aan dat ontslag de werknemer niet gehoord. Dat hier sprake is van een dringende reden voor zo’n ontslag is wel duidelijk en werd door de kantonrechter gekwalificeerd als grensoverschrijdend gedrag en bedreigend richting de commercieel directeur. Daarnaast werd geoordeeld dat dit soort gedrag bezien moet worden in de context van de omstandigheden van het geval.
De procedure
Tijdens de procedure die daarop volgde kwam naar voren, dat de werknemer door zowel een psycholoog als een psychiater gediagnosticeerd was met ADD en een recidiverende depressie. De werknemer gebruikte hiervoor medicatie, die invloed kon hebben op zijn gedrag. Zo kon bijvoorbeeld hij sneller boos worden en geïrriteerd raken. De werknemer maakte een zwarte periode mee, waarin de werkgever zich onvoldoende verdiept had. Wat ook meegewogen werd, was dat eerder geen soortgelijke incidenten zich voorgedaan hadden. Dat leidde ertoe dat de rechter oordeelde, dat hier geen sprake was van een dringende reden, zodat het dienstverband in stand bleef. De werkgever had nog wel verzocht om de arbeidsovereenkomst (voorwaardelijk) te ontbinden, maar het opzegverbod bij ziekte stak daar een stokje voor.
Advies
Bij een ontslag op staande voet is het essentieel om dat goed voor te bereiden en direct nadat een incident zich heeft voorgedaan contact op te nemen met een arbeidsrechtdeskundige. Zo kan op juiste wijze worden voldaan aan de diverse eisen die gekoppeld zijn aan zo’n ontslag. Het achterliggende idee is, dat een ontslag op staande voet voor de werknemer ernstige gevolgen kan hebben, zoals het feit dat geen WW-uitkering wordt toegekend. Hierdoor kleven aan een dergelijk ontslag zware vereisten en het is raadzaam om de juiste stappen te zetten!
Mr J. (Hanneke) van Haarlem Van Zinnicq Bergmann Advocaten
Advocaat ’s-Hertogenbosch
RECENTE BLOGS
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
Het verzwijgen van relevante feiten bij sollicitatie
De vaststellingsovereenkomst: wat moet je weten?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht