Navigatie

 

WhatsAppberichten tijdens werktijd

Wanneer een werknemer tijdens werktijd WhatsAppberichten verstuurt met de hem door de werkgever ter beschikking gestelde telefoon, kan dit vervelende financiële consequenties hebben.

Dat bleek eens te meer uit een recente uitspraak door de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Bij einde dienstverband had de werkgever een bedrag van zo’n € 5.000,– bruto aan niet-genoten vakantiedagen niet uitbetaald, waarop de werknemer een procedure opstartte. De werkgever stelde zich op het standpunt, dat hij kon verrekenen. Ontdekt was, dat de werknemer tussen medio 2014 en begin 2015 1255 WhatsAppberichten verstuurd had en zeer waarschijnlijk veel meer. In dat kader is ook belangrijk te vermelden, dat in het bedrijfsreglement opgenomen stond, dat het gebruik van de telefoon slechts beperkt gebruikt mocht worden voor persoonlijke doeleinden.

In principe geldt, geen arbeid, geen loon, tenzij de oorzaak van het niet werken voor rekening komt van de werkgever. Daarvan was hier volgens de kantonrechter geen sprake. Het veelvuldig gebruikmaken van WhatsApp voor privé doeleinden tijdens werktijd, zonder dat daartoe een noodzaak bestaat en zonder dat de werkgever daarmee akkoord is gegaan, komt voor rekening van de werknemer. Daarnaast woog mee, dat de werknemer in strijd met het bedrijfsreglement gehandeld heeft.

Uitgaand van vijf minuten per WhatsApp en 2105 berichten kwam dat neer op 175 uur. Dat zou overeenkomen met een netto loon van zo’n € 5.900,–, aldus de werkgever. 175 Uur die niet gewerkt zijn. De kantonrechter wilde met die berekening niet meegaan, maar ging wel uit van de aantoonbare 1255 WhatsApps met een gemiddelde duur van 2,5 tot 3 minuten per bericht, waardoor de schade geschat werd op een bedrag van € 1.500,– bruto.

Eens temeer geldt: ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee!’

Mr J. (Hanneke) van Haarlem

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.