De klokkenluider
Volgens de Wet Huis voor Klokkenluiders wordt een werknemer beschermd tegen acties door zijn werkgever bij het melden van misstanden, maar die bescherming wordt niet gegeven wanneer de klokkenluider dat niet volgens de voorgeschreven regels doet.
Die situatie deed zich voor bij een werknemer, die al meer dan 20 jaar bij een coöperatieve handelsvereniging in dienst was.
In het najaar van 2018 had hij bij herhaling zaken bij de werkgever aan de orde gesteld, die volgens hem niet in de haak waren. Daarop werd hij in december 2018 op non-actief gesteld. Nog diezelfde dag heeft de werknemer een e-mail verstuurd naar de directie en het bestuur van de vereniging, waarin hij de malversaties doorgeeft. Hij stelt daarbij de directie en het bestuur voor
de keuze om af te treden, bij gebrek waarvan hij de publiciteit op zou gaan zoeken. En daar ging hij te ver. De man werd daarop op staande voet ontslagen. Korte tijd later volgde nog een tweede ontslag op staande voet omdat hij documenten ontvreemd zou hebben, die hij met derden gedeeld zou hebben.
Oordeel van de rechter
Vervolgens moest de kantonrechter over die ontslagen oordelen. De wijze waarop hij de directie en het bestuur onder druk gezet had, kon niet door de beugel. Dat er misstanden waren , werd wel aangenomen. Ook het feit dat de man gefrustreerd was geraakt en hij maanden na zijn eerste melding geen gehoor gekregen had, waarna hij op non-actief gesteld werd, waren omstandigheden waarnaar gekeken werd en die bepaalden dat het ontslag op staande voet geen stand kon houden. Dat er geen eigen belang meespeelde, werd ook relevant gevonden, evenals het feit dat sprake was van een lang dienstverband. De man kreeg de transitievergoeding van zo’n € 60.000 bruto toegekend.
De moraal van het verhaal is dat misstanden op correcte wijze gemeld moeten worden wil je als werknemer beschermd worden tegen bijvoorbeeld een ontslag op staande voet. Wat correct is, wordt niet in de klokkenluidersregeling toegelicht. Geadviseerd wordt om in zo’n geval vooraf contact op te nemen met het Huis voor Klokkenluiders of in ieder geval een advocaat te raadplegen voor advies.
J. (Hanneke) van Haarlem
(arbeidsrechtadvocaat)
RECENTE BLOGS
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
Het verzwijgen van relevante feiten bij sollicitatie
De vaststellingsovereenkomst: wat moet je weten?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht