Obesitas
Bij voortduring lezen wij in alle varianten de problemen van obesitas, oftewel ernstig overgewicht. Ook de arbeidsrechtspraktijk gaat er mee te maken krijgen. De vraag is tweeërlei. Is sprake van discriminatie wanneer een zwaarlijvig persoon niet aangenomen wordt? De kans is groot dat een afwijzing van een sollicitant op een dergelijke grond niet is toegestaan en als discriminatoir wordt beoordeeld. De andere vraag is of een werkgever verplicht wordt tot het treffen van preventieve maatregelen, bij gebreke waarvan hij mogelijk aansprakelijk is voor uitval door overgewicht. Moet de werkgever voor zwaarlijvigen bijvoorbeeld fitness bekostigen of moeten de hamburgers geweerd worden uit de personeelskantine?
In 2000 voerde de stad San Francisco al wetgeving in, die discriminatie op het gebied van overgewicht verbiedt. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat wij te zijner tijd diezelfde weg op gaan, omdat de zwaarlijvigheid ook hier steeds verder oprukt. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de volwassenen aan overgewicht lijdt. In Nederland kan ontslag of afwijzing van een sollicitant op grond van de Wet gelijke behandeling bij de arbeid op grond van een handicap of chronische ziekte tot een verboden onderscheid leiden. Of obesitas een chronische ziekte is, zal de toekomst uit moeten wijzen. In ieder geval wel volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie.
Volwassenen met ernstig overgewicht hebben 5 tot 12 keer zoveel kans op diabetes en 2 tot 3 keer zoveel kans op een aantal vormen van kanker. Uit Engels onderzoek blijkt dat in 1998 vermoedelijk in totaal 18 miljoen werkdagen werden verzuimd ten gevolge van obesitas. Uit Fins onderzoek blijkt dat 22% van alle arbeidsongeschiktheidsuitkeringen daaraan toe te rekenen is.
De toekomst zal het leren, maar voor nu is voorzichtigheid al geboden.
Hanneke van Haarlem
RECENTE BLOGS
De mondelinge arbeidsovereenkomst: wat kan er misgaan?
Overgang van onderneming: wat betekent het en wat zijn de rechten en plichten voor werkgever en werknemer?
Ontruiming woonruimte: huurachterstand
De Wet betaalbare huur: hoe zit het allemaal?
Aansprakelijkheid binnen consumentenrecht
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht