Navigatie

 
docent ontslagen

Ontslag op staande voet van docent

In maart van dit jaar vond een schietincident in de tram in Utrecht plaats met drie dodelijke slachtoffers. De politie heeft scholen in de buurt geadviseerd om iedereen tot 18.00 uur binnen te houden, omdat de schutter voortvluchtig was en het nog niet duidelijk was om hoeveel daders het ging. Een docent van 62, die al sinds 19 jaar bij die school werkzaam was, heeft zijn klas na zijn laatste les verlaten. Tegen de leerlingen had hij gezegd, dat hij die instructie onzinnig vond. Tot verbijstering van zijn leerlingen verliet de docent daadwerkelijk de klas. Een andere docent constateerde zijn afwezigheid.docent ontslagen

Daarop heeft de directie met deze docent gesproken. De docent gaf aan dat hij diabetes had en wat wilde eten. Ook erkende hij, dat hij die instructie onzin vond. Na verder onderzoek is de docent op staande voet ontslagen.

Oordeel van de rechter

De kantonrechter werd vervolgens door de werknemer verzocht om dat ontslag te vernietigen, maar die maakte daar korte metten mee. Uitgangspunt is dat een docente verantwoordelijk is voor zijn klas, ongeacht of het jonge of oudere leerlingen zijn. Dat geldt temeer voor een ervaren docent, die in de hoogste klassen lesgeeft. Deze docent heeft grovelijk zijn zorgplicht geschonden. Het argument van dat hij wat wilde eten werd weggewimpeld.

Consequenties

De consequenties voor deze docent zijn niet mals. Voor een transitievergoeding kwam hij sowieso niet in aanmerking. Het is maar te hopen dat deze man snel elders een boterham kan verdienen of een grote financiële buffer heeft, want een WW-uitkering zal hij niet krijgen, omdat hij verwijtbaar werkloos is geworden.

Op zich is dit een unieke situatie, die eventueel vergeleken kan worden met een kapitein die bij dreigend gevaar als eerste het schip verlaat. Net als bij de docent had dat alleen aanvaardbaar geweest wanneer er sprake was vanuit lijfsbehoud, waarvan hier geen sprake was.

 

J. (Hanneke) van Haarlem

(arbeidsrechtadvocaat)

 

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.