Navigatie

 

Slecht werkgeverschap

Net zoals een werknemer zich behoorlijk moet gedragen, wordt dat ook van een werkgever verlangd. Met name bij uitspraken over ontbinding van de arbeidsovereenkomst zie je dat het een werkgever een hoop geld kan kosten wanneer hij zijn boekje te buiten gaat. Sommige zaken blijven verbazen. Ik wil u onderstaande casus niet onthouden.

Een werknemer met een tijdelijk dienstverband had een dispuut met zijn werkgever over salarisbetaling over de drie maanden dat hij gewerkt had. De werkgever had volgens de werknemer ten onrechte een bedrag op het loon ingehouden van € 100, had € 180 te weinig aan loon betaald en had geen loonstroken afgegeven.  Blijkbaar was de directeur het zat en heeft een foto van de werknemer op een Facebook-pagina geplaatst van de partij waar die werknemer politiek actief voor was. Waar wat voor foto!! Daarop is die werknemer zittend op een wc te zien met een wc-rol in zijn hand! Het moet toch niet veel gekker worden! Dat de foto bij wijze van grap geplaatst werd, volgens de werkgever, ging er bij de kantonrechter niet in.

Sec juridisch stonden hier twee fundamentele rechten tegenover elkaar. Het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (werknemer) en het recht op de vrijheid van meningsuiting (werkgever), maar daar kwam de werkgever niet mee weg, want het laatste recht moest wijken voor het eerste recht. Ook al was de foto met toestemming van de werknemer gemaakt en had die maar 3 uur op de Facebook-pagina gestaan, het gedrag van de werknemer werd als onrechtmatig gekwalificeerd.

Dat de werknemer schadevergoeding vorderde en toegewezen kreeg (van slechts € 500) zal geen verbazing wekken.

Hanneke van Haarlem

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.