Het gebruik van social media; arbeidsrechtelijke consequenties
Er zijn talloze voorbeelden waaruit blijkt, dat een werknemer zich behoorlijk in de nesten kan werken, wanneer hij privé zaken op social media zet. Een paar voorbeelden uit de praktijk.
Uit social media bleek dat een docent, die aangenomen was bij een school, in het verleden aanwezig was bij een extreem rechtse manifestatie en dat hij daarin destijds interesse toonde. Op grond daarvan verzocht de werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Deze docent gaf aan al tijden geleden afstand te hebben gedaan van dat gedachtegoed, maar dat mocht hem niet meer baten.
Ook bedrijven gebruiken social media als platform voor hun diensten en/of producten, waarbij de werknemers geacht worden daarvan gebruik te maken. Als een werknemer dan het eigen Instagram-account gebruikt om bijvoorbeeld met foto’s te laten zien waar hij/zij voor het werk was, dan kan dat problemen opleveren.
Bij een ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen wordt bij de vergunning door het UWV de eis gesteld dat wanneer binnen 6 maanden een vergelijkbare vacature vrij komt, zo’n ontslagen werknemer daarvoor benaderd moet worden. In een zaak die speelde bij de Rechtbank Midden-Nederland ontdekte een ontslagen werknemer volgens zijn Linked-In dat zijn ‘opvolger’ vrijwel exact hetzelfde werk verrichtte. Daaruit bleek overduidelijk dat de werkgever zijn ‘wederindiensttredingsvoorwaarde’ geschonden had, zo oordeelde de rechter.
En dan was er de zelfstandig werkende postbezorger van PostNL. Hij spande een zaak aan en stelde dat hij feitelijk in loondienst was bij PostNL. Dat was leuk geprobeerd. De Rechtbank kreeg een Linked-In-pagina te zien, waarop deze postbezorger zich presenteerde als ‘Directeur, self-employed’. De vlieger ging dus niet op.
Juridische tip
Racistische uitingen, onterechte beschuldigingen en beledigingen van collega’s via social media kunnen vergaande gevolgen hebben! Denk ook aan de mededeling van een werknemer die zich ziek gemeld heeft, dat hij aanwezig was bij een voetbalwedstrijd! Deze werknemers bevinden zich in de gevarenzone. Meerdere malen is een werknemer op staande voet ontslagen!
Een gewaarschuwd mens…………….!
Advocaat Arbeidsrecht
RECENTE BLOGS
De Wet betaalbare huur: hoe zit het allemaal?
Aansprakelijkheid binnen consumentenrecht
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Disfunctioneren op de werkvloer
Huurder vs. verhuurder: Wat te doen bij een gebrek aan de huurwoning?
CATEGORIEËN
Algemeen juridischArbeidsrecht
Contractenrecht
Overig juridisch
Personen en familierecht
Procesrecht