Navigatie

 

Pro Deo advocaat

De advocaten bij ons kantoor zijn ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Daardoor kunnen wij cliënten bijstaan die in aanmerking komen voor zogenoemde gesubsidieerde rechtsbijstand. In de praktijk heet dit “de toevoeging”, in de volksmond ook wel “pro deo”. Wanneer een cliënt in aanmerking komt voor zo’n toevoeging, hoeft hij alleen eigen bijdrages en externe kosten te betalen voor de werkzaamheden die de advocaat voor hem verricht en niet het uurtarief.

Sinds 1 oktober 2013 geldt echter een aantal nieuwe regels, waardoor ook procederen op basis van een toevoeging fors duurder is geworden.

De wijzigingen per 1 oktober 2013

De eigen bijdrage is in zijn algemeen hoger maar zeker op het gebied van personen en familierecht. Hiervoor gelden nog hogere tarieven.

De anticumulatieregeling is komen te vervallen. Door deze regeling kon, indien in een korte periode meerdere tegemoetkomingen in de kosten van een advocaat nodig waren, een korting op de eigen bijdrage gegeven worden. Sinds 1 oktober moet voor elke toevoeging de volledige eigen bijdrage in rekening worden gebracht.

Wil een rechtzoekende overstappen naar een andere advocaat dan betaalt hij nog een keer een eigen bijdrage en als een advocaat meer tijd nodig heeft dan gebruikelijk voor de behandeling van een ingewikkelde zaak moet de rechtzoekende ook nog een keer een eigen bijdrage betalen.

Inkomensnormen 2013

Een verzoek om een toevoeging wordt zowel financieel als inhoudelijk getoetst. De Raad kijkt voor de financiële toetsing naar het inkomen en vermogen van twee jaar vóór de aanvraag, “het peiljaar”,op dit moment is dat dus 2011.

Het maximale inkomen voor gezinnen is op dit moment € 35.600,- en voor alleenstaanden € 25.200,-. Indien het inkomen hoger is komt men niet in aanmerking voor een toevoeging.

Hoe hoger het inkomen is, des te hoger is de eigen bijdrage die een cliënt moet betalen. Deze eigen bijdrages lagen tot voor kort tussen de € 127,- en € 786,-.

De eigen bijdragen lopen nu uiteen van € 193,- tot € 811,- in gewone zaken en van maar liefst € 338,- tot € 837,- in het personen- en familierecht.

Daarnaast kijkt de Raad naar het vermogen. Wanneer een rechtzoekende in het peiljaar te veel vermogen had, komt hij ook niet in aanmerking voor een toevoeging. Het vrijgestelde vermogen is € 20.785,- per persoon, eventueel te vermeerderen met € 2.779,- kindertoeslag. Boven de 65 jaar geldt een bijzonder heffingsvrij vermogen van maximaal € 27.516,-.

Inhoudelijke toets

Bij de inhoudelijke toets kijkt de Raad of de zaak in aanmerking komt voor een toevoeging. Niet alle zaken komen hiervoor in aanmerking, bijvoorbeeld omdat men het probleem zelf zou kunnen oplossen. Dan is bijstand van een advocaat niet noodzakelijk. Ook bedrijfsmatige belangen of lage financiële belangen kunnen worden uitgesloten.

Echtscheidingen, omgang, alimentatie, gezag en dergelijke onderwerpen komen altijd in aanmerking voor een toevoeging.

“Licht advies

Als een cliënt slechts een “eenvoudig advies” nodig heeft, geldt een lagere eigen bijdrage. Deze beloopt een bedrag van € 76,- tot € 127,-.

Peiljaarverlegging

De Raad kijkt in 2013 naar het inkomen en vermogen in 2011, het peiljaar. Maar als men sinds 2011 opeens veel minder is gaan verdienen, kan een cliënt de Raad vragen om naar de huidige situatie te kijken door een verzoek om “peiljaarverlegging” te doen.

Resultaatsbeoordeling

Na afloop van de zaak kijkt de Raad naar het resultaat, de opbrengst uit een zaak. Het maakt daarbij niet uit op welke grond men geld uit de zaak krijgt. Dat kan bijvoorbeeld een schadevergoeding of de (verwachte) verkoopopbrengst van een woning bij een echtscheiding zijn. Wanneer een cliënt recht heeft op een geldbedrag van minimaal de helft van het heffingvrije vermogen, trekt de Raad achteraf de alsnog toevoeging in en dan moeten de kosten voor de advocaat alsnog zelf worden betaald. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het verstandig van te voren duidelijke afspraken te maken over het uurtarief.

Juridische tip

Wilt u weten of u voor een toevoeging in aanmerking komt, neem dan eens contact met ons op. Wanneer u in aanmerking komt voor een toevoeging en het Juridisch Loket u doorverwijst naar uw advocaat, krijgt u een korting van € 52,- op uw eigen bijdrage. U kunt zelf aangeven naar welke advocaat u doorverwezen wilt worden. Overigens kan dit ook nog nadat u al een eerste gesprek heeft gehad op ons kantoor.

Anneloes van Tuijn

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.