Navigatie

 

Au pairs

Een Bulgaars meisje is vanaf 15 maart 2008 gaan werken als au pair bij een Nederlands echtpaar. Zij is bij hen in huis gaan wonen en is gaan zorgen voor de twee kinderen. Ook deed zij huishoudelijk werk. Afgesproken was naast gratis kost en inwoning een vergoeding van € 340,– per maand voor 130 gewerkte uren per maand. Voor ieder gewerkt extra uur ontving zij nog eens € 4,50 per uur. Zij kreeg tien vakantiedagen per jaar doorbetaald en had één week onbetaalde vakantie. Na afloop van de au-pairperiode is zij door blijven werken tegen dezelfde vergoeding.

Een maand later heeft zij de woning verlaten en zich ziek gemeld, waarbij zij aanspraak maakte op betaling van het wettelijk minimumloon (stel zij was 20 jaar, dan zou dat neerkomen op € 908,85 bruto per maand). In kort geding vorderde zij daarnaast achterstallig loon van € 26.298,– bruto (uitgaand van het minimumloon) en zo’n € 25.000,– bruto voor andere posten, maar dat terzijde. De rechter ging beoordelen of sprake was (geworden) van een arbeidsovereenkomst in juridische zin. Er moet dan aan een aantal vereisten worden voldaan (loon/zekere tijd/arbeid/gezagsverhouding). Meegewogen werd dat vast was komen te staan dat er gedurende een zekere tijd sprake was van het verrichten van arbeid tegen betaling van loon en ook, dat deze dame instructie kreeg en nakwam. Zo moest zij kortsluiten wanneer zij er niet was. De rechter nam vervolgens het bestaan van een arbeidsovereenkomst aan met als consequentie dat het loon (op basis van het wettelijk minimumloon!) doorbetaald moest worden. Voor de andere vorderingen was in kort geding geen plaats. Die zouden in de inmiddels opgestarte bodemprocedure aan bod komen.

Als werkgever zal het echtpaar ook wel verplicht worden mee te werken aan re-integratie van deze zieke werknemer. Dat zij geen arbodienst ingeschakeld had kwam aldus de rechter voor haar eigen risico.

Mijn advies kan alleen maar zijn, dat voorafgaand aan het inhuren van een au-pair goede informatie ingewonnen wordt om dit soort dramatische gevolgen te voorkomen.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem

Advocaat Arbeidsrecht

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.