Navigatie

 

Verborgen camera op het werk

Een werkgever is begrijpelijkerwijze niet in staat om de hele dag door al zijn werknemers in de gaten houden of deze zich wel naar behoren gedragen conform de vereisten, dan wel conform de normen en waarden, die een werkgever ten aanzien van een functie of op de werkvloer hanteert. Een verborgen camera plaatsen lijkt dan wellicht een goede oplossing.

Casus

De werkgever heeft met een verborgen camera opnamen gemaakt van zijn werknemer, zonder dat werknemer vooraf op duidelijke wijze in kennis is gesteld van de mogelijkheid dat een verborgen camera zou kunnen worden gebruikt op de werkvloer. Op grond van deze camerabeelden heeft werkgever werknemer op staande voet ontslagen en werknemer stelt in kort geding een loonvordering in, waarbij het verweer van werknemer onder meer ziet op het gebruik van de beelden die zijn gemaakt met de verborgen camera. Werknemer is van mening dat deze beelden onrechtmatig zijn verkregen en dat het daarmee verkregen bewijs daarom dus ook buiten beschouwing gelaten dient te worden in deze kwestie.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter in kort geding acht het zeer waarschijnlijk dat de bodemrechter zal oordelen dat de camerabeelden onrechtmatig zijn verkregen. Het gebruik van cameratoezicht op de werkvloer is uitsluitend toegestaan onder de voorwaarde dat dit voor de werknemer kenbaar is. Dit heeft echter, volgens de kantonrechter, niet direct tot gevolg dat de camerabeelden in deze kwestie buiten beschouwing moeten blijven en niet als bewijs mogen worden gebruikt. De kantonrechter geeft namelijk aan dat in beginsel het algemene maatschappelijke belang dat de waarheid in rechte aan het licht komt en het belang dat partijen erbij hebben om hun stellingen in rechte aannemelijk te kunnen maken, zwaarder weegt dan het belang van uitsluiting van bewijs. Alleen bijkomende omstandigheden kunnen uitsluiting van bewijs rechtvaardigen (ECLI:NL:HR:2014:1632). De camerabeelden worden in deze kwestie door de kantonrechter dus toegelaten als bewijs. Het bewijs is echter uiteindelijk niet genoeg om het ontslag op staande voet als rechtsgeldig te bestempelen en de loonvordering van de werknemer wordt derhalve toegewezen.

Juridische tip

Een verborgen camera lijkt wellicht een goede optie om te kunnen waarnemen wat werknemers allemaal uitspoken op de werkvloer, maar een werkgever dient zich wel goed te beseffen dat dit gevolgen kan hebben voor het gebruiken van deze camerabeelden in een eventuele rechtszaak. Het gebruik van een camera dient, zoals is gebleken, eigenlijk altijd kenbaar te zijn voor een werknemer.
Heeft u vragen over een (verborgen) camera op het werk, het gebruik van bewijs of over het arbeidsrecht in het algemeen, neem dan gerust contact op met ons kantoor.

Joost Hofman

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.