Navigatie

 

De Hoge Raad komt met de uitspraak van het jaar

Ik schreef dit jaar al heel wat blogs over het berekenen van kinderalimentatie, maar ik verwacht dat dit de laatste zal zijn voor 2015. De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan.

De uitspraak

Bij de vaststelling van kinderalimentatie moet het kindgebonden budget, inclusief de alleenstaande ouderkop, meegeteld worden in de draagkracht van de ouder die het ontvangt en niet in mindering gebracht worden op de behoefte van het kind zoals de Expertgroep Alimentatienormen aanvankelijk heeft aanbevolen. Dat heeft de Hoge Raad afgelopen vrijdag beslist.

Wat vooraf ging

Al voor de Wet hervorming kindregelingen op 1 januari 2015 werking kreeg, ontstond daarover een hoop discussie en korte tijd daarna ontstond zelfs rechtsonzekerheid die een deel van het jaar voortduurde. De discussies richtten zich voornamelijk op de alleenstaande ouderkop en het advies daarover van de Expertgroep Alimentatienormen.

De berekening van kinderalimentatie verandert dus wederom nu de Hoge Raad uitspraak doet in lijn met het advies van de advocaat-generaal.

Wat verandert er voor u

Goed nieuws voor de alleenstaande ouder dus. Indien dit jaar een procedure is gevoerd waarbij de alimentatie op nihil is gesteld is de kans groot dat de weg thans open ligt om de ex-partner (bij voorkeur middels onderling overleg, als de rechtbank zich toch al heeft uitgelaten over de bedragen die als uitgangspunt moeten gelden) weer meer alimentatie te laten betalen.

De berekening van de te betalen bijdrage voor kinderen is opnieuw veranderd. Voor de alimentatie betaler kan de invoering van de Wet hervorming kindregelingen echter nog altijd een verlaging van de te betalen alimentatie rechtvaardigen. Immers de verdeling van de kosten tussen de ouders kan met deze uitspraak anders uitpakken en het wegvallen van het fiscaal voordeel speelt nog altijd een rol.

Juridische tip

Wilt u weten of de bijdrage die u betaalt of ontvangt nog aan de huidige regelgeving voldoet? Neem gerust contact op en laat u informeren.

Anneloes van Tuijn

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.