Navigatie

 

Voorhuwelijkse mediation

Bij mediation denken mensen vaak aan scheiden. De mediator begeleid partijen bij het in kaart brengen van de geschillen en bij de onderhandelingen om tot een gezamenlijk gedragen duurzame oplossingen te komen. Bij voorhuwelijkse mediation wordt deze methode preventief ingezet. Mensen gaan samenwonen, trouwen en krijgen kinderen, het is goed stil te staan bij de verwachtingen die ze hebben en de juridische en financiële consequenties van hun keuzes. Is dit werkelijk wat partners voor ogen hebben.

voorhuwelijkse mediation

Niemand gaat een relatie aan met het idee om uit elkaar te gaan, toch eindigt meer dan een derde van de huwelijken in scheiding. Bij samenlevers ligt het percentage nog hoger. Voorhuwelijkse mediation (premarital mediation) zorgt ervoor dat men weet wat de mogelijkheden zijn en welke consequenties bepaalde keuzes hebben. Voorhuwelijkse mediation kan van belang zijn zowel tijdens als na de relatie.

Wat houdt voorhuwelijkse mediation in

Partners gaan onder begeleiding van de mediator in gesprek over hun verwachtingen en wensen over en weer. Daarnaast krijgen ze (juridische) informatie over de mogelijkheden. Wat sluit aan bij de wensen van beide partners. Voor het ene stel is dat samenwonen voor anderen een huwelijk.

De mediator helpt (mogelijk gevoelige) onderwerpen bespreekbaar te maken. Hoe denken de partners over het krijgen van kinderen en de invulling van hun ouderschap . Partners staan stil bij de impact van ingrijpende gebeurtenissen en hoe je daarmee om wilt gaan. Dat kan betrekking hebben op keuzes, zoals de start van een onderneming, of gebeurtenissen die je overkomen, zoals ziekte. Vervolgens beslissen partners welke concrete afspraken zij met elkaar willen te maken.

Het komt maar al te vaak voor dat ex-partners strijden over de (stilzwijgende) afspraken die ze met elkaar zouden hebben gemaakt. Is bewust gekozen voor een klassiek huwelijk waarbij één partner kostwinner is en de ander het huishouden runt? En als dat het geval is welke verwachtingen mag men daar dan aan verbinden. Elke relatievorm heeft zijn eigen kenmerken en consequenties. Partijen leggen met behulp van voorhuwelijkse mediation vast wat ze van elkaar mogen verwachten.

Het proces van voorhuwelijkse mediation maakt men bewust van de verwachtingen van de andere partner maar doorgaans ook van de eigen verwachtingen. Dit beperkt het risico dat men tijdens het huwelijk of bij scheiding voor onaangename verassingen komt te staan.

Voorhuwelijkse mediation kan ingezet worden bij alle relatievormen, ook voor samenwoners, en uiteraard ook tijdens de relatie. Indien u vragen heeft neem dan gerust contact op.

Anneloes van Tuijn

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.