Navigatie

 

We gaan op vakantie en nemen mee… de toestemmingsverklaring

We zitten midden in de zomervakantie. Voor mensen die reizen met kinderen van een ander of ouders die zonder de andere ouder maar met de kinderen op vakantie gaan, betekent dit doorgaans dat een toestemmingsverklaring meegenomen moet worden. Dat geldt dus niet alleen voor gescheiden ouders! De Koninklijke Marechaussee zal bij ouders die alleen met hun minderjarige kinderen reizen, en nog vaker wanneer de kinderen een andere achternaam hebben dan die ouder, nagaan of de toestemming van de andere ouder er daadwerkelijk is.

Een toestemmingsformulier voor de vakantie kan eenvoudig worden gedownload via de website van het Centrum Internationale Kinderontvoering en moet worden ondertekend door de achterblijvende ouder. Een goede zaak dat zo veel mogelijk wordt voorkomen dat minderjarige kinderen zonder toestemming worden meegenomen naar het buitenland.

Vaak is een toestemmingsformulier voldoende maar het drukt aardig de vakantiepret wanneer je al in Nederland vertraging oploopt bij de douane, of erger nog je vlucht mist, omdat de marechaussee extra onderzoek wil doen. Het is verstandig om in ieder geval ook een kopie van het paspoort van de andere ouder mee te nemen en indien van toepassing een kopie van de retourticket.

Indien de ouders gescheiden zijn kan het verstandig zijn ook een kopie van het ouderschapsplan en de uitspraak van de rechter met betrekking tot gezag en omgang mee te nemen. Indien de andere ouder of beide ouders zijn overleden is het aan te raden een recent uittreksel uit het gezagsregister een kopie van de geboorte akte en een bewijsstuk van het overlijden mee te nemen.

Het komt, vooral bij gescheiden ouders, voor dat de andere (gezaghebbende) ouder geen medewerking verleent en weigert een toestemmingsverklaring te ondertekenen. Het is dan mogelijk om via de rechter vervangende toestemming voor de vakantie te verzoeken. Zo’n procedure kan wel wat tijd in beslag nemen, het is dan ook verstandig om ruim van te voren een getekende toestemmingsverklaring op zak te hebben.

Mocht u aanvullende vragen hebben over zaken waar u aan moet denken bij een vakantie, zoals toestemming van de andere ouder dan kunt u daarover contact opnemen.

Anneloes van Tuijn

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.