Navigatie

 

Werknemer bijna ontslagen wegens grap

Op de werkvloer worden veelvuldig grappen uitgehaald tussen collega’s. Meestal zijn deze grappen erg klein en onschuldig en zo nu en dan zijn ze zelfs ook nog oprecht grappig. In het onderhavige geval wil een werknemer ook een grap uithalen bij een collega, maar de werkgever kan dit niet waarderen en de werknemer wordt hierdoor op staande voet ontslagen. De werkgever vordert bij de kantonrechter derhalve de voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst en de werknemer verweert zicht hiertegen.

Casus

Na een kerstborrel verstopt een werknemer de fiets van een collega in de verste uithoek van het 9.000 m2 grote bedrijfsterrein. Later wordt de werknemer geconfronteerd met de camerabeelden waarop te zien is dat hij de fiets meeneemt en verplaatst en dat hij daarna op zijn eigen fiets naar huis toe rijdt. Bij deze confrontatie wordt de werknemer op staande voet ontslagen wegens diefstal. Zoals gezegd verzoekt de werkgever voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst en de werknemer stelt daarentegen dat geen sprake is van diefstal, maar slechts van een grap.

Oordeel kantonrechter

Volgens de kantonrechter voldoet het gedrag van de werknemer aan een groot aantal elementen van diefstal, zodat niet geheel kan worden uitgesloten dat de werkgever gelijk heeft. Volgens de werkgever waren de werknemers op de hoogte van de camera’s. De kantonrechter geeft aan dat de werknemer wel erg dom moet zijn geweest, wetende dat er camera’s hangen, om toch een fiets te stelen. Wanneer de werknemer echter niet op de hoogte zou zijn geweest van de camera’s is het volgens de kantonrechter onverklaarbaar waarom de werknemer de fiets niet mee heeft genomen naar huis. Hierdoor bestaat derhalve twijfel over het oogmerk tot wederrechtelijke toe-eigening van de fiets en is de kantonrechter van mening dat de werkgever op onvoldoende gronden de stempel van dief op de werknemer heeft gedrukt. De werkgever heeft onvoldoende oog gehad voor de mogelijkheid dat toch sprake is geweest van een grap. Het verzoek van de werkgever wordt afgewezen en de werknemer blijft derhalve in dienst.

Juridische tip

Grappen uithalen bij collega’s kan erg amusant zijn en dit kan tevens de werksfeer en de werkzaamheden verbeteren, maar bedenk hierbij in ieder geval vooraf, dat een grap voor de één als grappig ervaren kan worden, maar dat dit door een ander totaal anders kan worden beoordeeld. Een grap kan namelijk, zoals hierboven is gebleken, grote invloed hebben op de relatie met uw werkgever en die relatie op scherp zetten. Wellicht kan dit zelfs leiden tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Mocht u als werknemer, dan wel als werkgever hierover vragen hebben of over arbeidsrechtelijke kwesties in het algemeen, neem dan gerust contact op.

Joost Hofman

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.