Navigatie

 
Sint

De Sint mist de boot met zijn gedicht

Het sinterklaasfeest is er voor jong en oud. Waar het de kinderen vooral te doen is om de magie, het bijbehorende snoepgoed en de vele cadeaus die de Sint ieder jaar plichtsgetrouw met zijn pakjesboot naar Nederland brengt, geven de volwassenen vaak een andere invulling aan het sinterklaasfeest. Veelal gaat dit gepaard met surprises en gedichten waarin de ontvanger op de hak genomen wordt. Zo gebeurde dit dus ook op de kerstviering op 17 december van het basisteam van de politie in Maastricht, waar een collega, verkleed als achtergebleven Sinterklaas, letterlijk en figuurlijk de boot had gemist.

De Sint zag de betreffende avond kans om de 140 gasten vanaf het podium toe te spreken. Geheel in stijl deed hij dat met het volgende gedicht:

“Op de werkvloer heb je met een collega iets willen opbouwenSinterklaas

Nota bene een collega die op het punt stond om te gaan trouwen

Zoals iedereen weet is het zover niet gekomen

En uit elkaar gespat zijn al jouw dromen.

Je hebt liggen vloeken en schelden en tieren,

Maar je zult toch helemaal alleen dit jaar kerstmis moeten vieren.”

Na dit gedicht sloot de Sint af door een gedeelte van het lied ‘eenzame kerst’ van André Hazes te zingen en gaf hij de toegedichte collega een pakje papieren zakdoekjes.

De Sanctie

Nu is het al raar dat er op 17 december nog een Sint achter is gebleven op een kerstborrel, maar het grootste probleem lag hem in het feit dat de toegedichte collega de lol van dit gedicht toch niet kon inzien. De betreffende collega, die op dat moment nog met ziekteverlof was, had namelijk een zwaar jaar achter de rug. In dit jaar is niet alleen een relatie met een collega op een vervelende manier geëindigd, maar is er ook een voorgenomen huwelijk afgeblazen. Begrijpelijk is dan ook dat de teamleider van de collega de microfoon heeft gepakt en de Sint de keuze heeft gegeven om zijn verhaal op een leuke manier voort te zetten of anders maar terug naar Spanje te gaan.

Het kwaad was echter al geschied en het optreden van de Sint had als gevolg dat er meerdere klachten tegen hem zijn ingediend. Naar aanleiding van deze klachten is er een onderzoek ingesteld naar de Sint. Tijdens het onderzoek is de Sint overgeplaatst naar Roermond en uiteindelijk kreeg hij voor zijn gedraging een korting van 16 uur op zijn vakantietegoed. Deze sanctie werd, geheel in stijl, op 5 december 2016 aan de Sint medegedeeld. De Sint kon zich hier echter niet in vinden en ging in beroep bij de rechtbank.

Oordeel van de rechter

Ondanks dat het een gebruik is bij sinterklaasgedichten om zo nu en dan een grof randje te hebben, mag het natuurlijk nooit de bedoeling om de toegedichte op dusdanige wijze en plein public belachelijk te maken en/of te kwetsen. Ondanks dat de relatieproblemen van de collega binnen de politie Maastricht een publiek geheim waren, gaf dit nog geen vrijbrief voor de Sint om ten overstaan van 140 collega’s zo uit de bocht te vliegen.

De rechtbank is van mening dat dergelijk gedrag kwetsend en respectloos is. Zulk gedrag hoort dan ook niet in de werksfeer thuis en de rechtbank laat daarom de bestraffing in stand. Dat de sanctie pas, heel ironisch, op 5 december 2016 is opgelegd, maakt de zaak niet anders voor de rechtbank.

Juridische Tip

Nu het heerlijk avondje met vrienden, familie of collega’s weer is gekomen, zullen de nodige gedichten voorgedragen worden. Men zal weer met alle liefde en plezier de spot met elkaar drijven. Let wel op dat u niet zo de boot mist als deze Sint, anders is de kans groot dat ook u een sanctie in uw schoen vind.

Anneloes van Tuijn

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.