Navigatie

 

Knuffelen en betasten op werkvloer geen reden voor ontslag op staande voet

Ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie en gelijksoortig ongepast gedrag op de werkvloer, wordt niet getolereerd in de huidige maatschappij, maar toch heeft dit, ondanks dat de meeste feiten hieromtrent wel zijn bewezen, niet altijd tot gevolg dat een ontslag op staande voet gerechtvaardigd is.

Casus

De werknemer, die als kok werkzaam is, wordt op non-actief gesteld in verband met een melding door diverse collega’s van ongewenste intimiteiten. Een aantal dagen later wordt werknemer op staande voet ontslagen wegens seksuele intimidatie en bedreiging. Werknemer heeft volgens werkgever namelijk, nadat hij op non-actief is gesteld, bedreigingen geuit aan enkele van de werkneemsters die over hem hebben geklaagd. De kantonrechter heeft werkgever opgedragen de gedragingen van werknemers te bewijzen, waarna werkgever zeven getuigen heeft opgeroepen. De kantonrechter oordeelt uiteindelijk dat het ontslag op staande voet inderdaad rechtsgeldig is. Werknemer gaat daarna in hoger beroep.

Oordeel gerechtshof

Het gerechtshof is van oordeel dat uit alle getuigenverklaringen een beeld naar voren komt dat van oudsher sprake was van zeer een losse sfeer op de werkvloer, waarbij het gebruikelijk was elkaar te knuffelen bij binnenkomst, een collegiale arm om de schouder veelvuldig voorkwam en waarbij ook zeer vertrouwelijke en persoonlijke (ook seksueel getinte) gesprekken plaatsvonden. De voormalig leidinggevenden van werknemer hebben weliswaar aangegeven dat deze sfeer hen persoonlijk niet aanstond, maar zij hebben er toen niets aan gedaan om dit te beëindigen. Werknemer is op zijn gedrag nimmer aangesproken. Alle getuigen voelden zich al die tijd ook niet geroepen om er iets van te zeggen. Deze noodzaak kwam kennelijk pas toen een stagiair aangaf niet gediend te zijn van fysieke aanrakingen. Het had toen op de weg gelegen van werkgever om daarover het gesprek aan te gaan over de onderlinge omgangsvormen en moeten aangegeven dat niet iedereen zich prettig voelt bij fysieke aanrakingen op de werkvloer en ook niet met de seksueel getinte opmerkingen. Het onder werktijd betasten van billen en borsten is volgens het hof onder alle omstandigheden onacceptabel. Werkgever had werknemer op dit gedrag moeten wijzen en hem in de gelegenheid moeten stellen zijn gedrag aan te passen. Nu dat niet is gebeurd en bovendien blijkt uit de getuigenverklaringen dat de collega’s vaak zelf het initiatief namen tot geknuffel, dat geen sprake van dwang, dat geen van de collega’s werknemer op zijn gedrag hebben aangesproken en dat nog vele collega’s werknemer zien als vertrouwenspersoon, bestond er volgens het hof geen situatie waarin moet worden geoordeeld dat van werkgever niet langer kon worden verlangd de arbeidsovereenkomst nog langer te laten voortduren. De opzegging derhalve nietig.

Een gezellige knuffelsfeer kan als vanzelfsprekend worden gezien, maar dit wordt niet als normaal gezien voor op de werkvloer. Hoe los de sfeer ook is, let daar dus op. Als werkgever is het van belang werknemers op zulk soort gedrag aan te spreken en hen de gelegenheid te bieden hun leven te beteren.

Indien u hier vragen over heeft, kunt u eens vrijblijvend contact met mij opnemen.

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.