Navigatie

 

Partneralimentatie en samenwonen

De nieuwe relatie van de vrouw in kwestie kwam haar duur te staan. Zij kreeg een terugbetalingsverplichting van € 55.844,40 opgelegd.

Een nieuwe relatie kan invloed hebben op het recht op partneralimentatie en zoals hier het geval was een enorme terugbetalingsverplichting.

Meestal bestaat na beëindiging van een huwelijk of geregistreerd partnerschap een recht op partneralimentatie. Dit recht komt voort uit de wettelijke verplichting van echtgenoten om elkaar te onderhouden. In deze zaak (uitspraak Rechtbank Gelderland van 10 januari 2017) ontving de vrouw een partneralimentatie van € 4.595 per maand.

De procedure

In het geval de ontvangende partner gaat samenwonen “als ware zij gehuwd” in de zin van art. 1:160 BW komt het recht op partneralimentatie behoudens anders luidende afspraken te vervallen.

In deze casus was de rechtbank van mening dat er een vervlechting van de levens van de vrouw en haar nieuwe partner was ook op financieel gebied en dat daaruit volgde dat aan de in art. 1:160 BW genoemde criteria was voldaan. De vrouw was bijvoorbeeld gemachtigd tot bankrekening van haar nieuwe partner.

De uitspraak van de rechtbank

De rechtbank verklaart voor recht dat de alimentatieverplichting is geëindigd en veroordeelt de vrouw tot terugbetaling van hetgeen zij teveel heeft ontvangen.

Terug betalen

De rechtbank is van mening dat art. 1:160 BW van toepassing is. De vrouw dient de te veel ontvangen onderhoudsbijdragen aan de man terug te betalen. De vrouw in deze zaak kwam echter nog goed weg. De rechtbank legde haar geen proceskostenveroordeling op, nu zij de gevolgen van haar keuzes niet zou hebben overzien.

Juridische tip

Betaalt of ontvangt u partneralimentatie. Wilt u weten of dit recht op een financiële bijdrage nog bestaat, of dat deze bijdrage, zou moeten stoppen te hoog of te laag is, neem dan eens contact op.

Anneloes van Tuijn

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.