Navigatie

 
Feestdagen

Tips voor fijne feestdagen!

De feestdagen kunnen heerlijk zijn. maar zeker na een echtscheiding ook de nodige spanning opleveren. Daarom nogmaals een aantal tips die kunnen helpen te voorkomen dat getouwtrek om de kinderen de sfeer bederft.

Praat met elkaar en luister naar elkaar

Een goede communicatie tussen ouders is de basis voor fijne feestdagen. Ook als al afspraken gemaakt zijn over de verdeling van de zorg voor de kinderen blijft dit belangrijk. Elk jaar dienen zich toch weer zaken aan zoals kerstvieringen op school of familieomstandigheden waarmee rekening gehouden moet worden.

Begin op tijd

Als op het allerlaatste moment nog afspraken gemaakt moeten worden, is het vaak lastiger om er samen uit te komen.

Al direct bij het verbreken van de relatie kunnen afspraken gemaakt worden over de verdeling van de zorg. Deze afspraken kunnen dan neergelegd worden in een ouderschapsplan waarin ouders onder meer regelingen kunnen treffen voor vakanties en feestdagen. Ouders kunnen dan bijvoorbeeld vastleggen dat de kinderen in de even jaren de kerstdagen bij vader doorbrengen en oud en nieuw bij moeder en in de oneven jaren andersom.

Als geen afspraken gemaakt zijn over vakanties en feestdagen geldt de reguliere zorgregeling. Uiteraard kunnen ouders op elk moment aanvullende afspraken maken. Mocht het niet lukken om in onderling overleg afspraken te maken, dan kunnen ouders er voor kiezen een mediator in te schakelen.

Kijk naar de kinderen

Vaak zijn er gedurende de vakanties en feestdagen een hele hoop afspraken en activiteiten. Zeke

Feestdagen

r in samengestelde gezinnen is het vaak moeilijk alle agenda’s op elkaar af te stemmen. Soms levert dit afspraken op waarbij de belangen van de kinderen onbedoeld uit het oog verloren worden. Zo kan een regeling te veel wisselmomenten bevatten waardoor de kinderen misschien wel bij een groot deel van de familiebijeenkomsten aanwezig kunnen zijn, maar zo uitgeput raken dat zij daar zelf niet echt van kunnen genieten.

 

Rekening houden met de wensen van de kinderen is belangrijk net als het betrekken van de kinderen bij het maken van die plannen.

Dit is iets anders dan de kinderen zelf laten beslissen. De manier waarop de kinderen betrokken worden zou ook onderwerp van overleg moeten vormen tussen de ouders, zodat de kinderen niet klem komen te zitten tussen hen.

Ben flexibel

Soms blijkt, ook wanneer ouders daar weldegelijk oog voor hebben gehad, een regeling toch niet te werken voor de kinderen. Ouders kunnen de afspraken in het ouderschapsplan dan in overleg op elk moment wijzigen.

Gun elkaar fijne feestdagen

Ook na de scheiding blijf je samen ouders van de kinderen. Dat de zorg na de scheiding gedeeld moet worden is soms moeilijk maar wel een (doorgaans) vaststaand gevolg van die scheiding. Probeer, ook als de kinderen op bepaalde momenten niet bij je zijn, daar toch het beste van te maken. Zorg dat die tijd voor jezelf toch een fijne invulling krijgt en gun het de kinderen om bij de andere ouder te zijn tijdens (een deel van) de feestdagen, zodat zij daar ook van kunnen genieten.

Mocht u naar aanleiding van deze tips vragen hebben of een mediationtraject overwegen neem dan gerust contact op.

Fijne feestdagen!

mr Anneloes van Tuijn

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.