Navigatie

 

Erfrechtelijke opvolging in het familiebedrijf toegespitst op de B.V.

Familiebedrijven komen veel voor in de Nederlandse economie. Er zijn ruim 600.000 B.V.’s die als familiebedrijf kwalificeren. Er komt onvermijdelijk een moment dat erfrechtelijke opvolging en overdracht aan de orde komen. Dat kan gepland gebeuren of ongepland na overlijden. Dan komt ervende familie om de hoek kijken. Familie heb je en kun je niet uitkiezen.  

 

Familie 

Het standaard voorbeeld is een vader met een aantal kinderen. Vader staat voor de keuze om te beslissen wie van zijn kinderen het bedrijf kan/zal voortzetten. Hij doet er goed aan dit bij leven te regelen door het kind van zijn keuze in die positie te manoeuvreren. En vervolgens ook in zijn testament het nodige te regelen om te voorkomen dat zijn keuze wordt belemmerd door de andere kinderen. We spreken hier van erfrechtelijke opvolging.

De besloten vennootschap

Binnen de B.V. ligt de macht bij de aandeelhouders, de goden van de B.V. Vader kan allerlei soorten aandelen creëren, waardoor het  bijvoorbeeld mogelijk wordt om zeggenschap en het vermogen van elkaar te splitsen. Het kind van zijn keuze krijgt dan bijvoorbeeld de stemgerechtigde aandelen en de andere kinderen de stemrechtloze aandelen of certificaten. Zo zijn er vele mogelijkheden en tussenvormen, al naar gelang de wensen en inzichten van de erflater.

Het testament

In het testament kan vader werken met legaten en ontervingen. Door het gebruik van legaten kan de legitieme portie worden geneutraliseerd, in die zin dat vaders wil zal geschieden en de kinderen door straf en beloning worden verleid om de wil van vader te volgen.

Best een gecompliceerde materie die erfrechtelijke opvolging. Steeds moet men ad hoc kijken naar wat passend is. Men stemt alles af op de wensen en mogelijkheden die er zijn. Vader doet er goed aan, mede ter voorkoming van familieruzies na zijn overlijden, de zaken helder en eenduidig te regelen. Zijn erfgenamen zijn dan ontheven van de verplichting met elkaar ruzie te maken.

Heeft u vragen over een erfrechtelijke kwestie? Kom gerust eens praten, nu het nog kan.

Mr. Jean van Zinnicq Bergmann                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten 

Advocaat erfrecht                                                                          ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.