Navigatie

 

Aansprakelijkheid werkgever voor bedrijfsongeval

Een werkneemster komt op haar werk ten val op een natte tegelvloer en vordert schadevergoeding van haar werkgever en van twee van haar collega’s.

’s Morgens kwamen werkneemster en twee van haar collega’s via de personeelsingang binnen en liepen langs een container die naast de deur van de spoelkeuken stond. Naast die container lag een donkerbruine vlek van koffiedrab ter grootte van 30 x 30 cm. Dit kwam doordat een van de vuilniszakken die op de container lag had gelekt. De dames zijn eerst gaan koffiedrinken. Toen werkneemster aanstalten maakte naar de spoelkeuken te gaan, waarschuwden haar collega’s haar nog en werkneemster knikte als zou zij het begrepen hebben. Deze twee collega’s brachten eerst een paar vuilniszakken weg, waarna zij de rommel op zouden ruimen.

Werkneemster gleed toch uit en heeft letsel opgelopen aan rug, schouder en arm. Op zich een vervelende situatie, maar waar het mij in deze met name om gaat is de vraag of haar collega’s, naast de werkgever, iets verweten kon worden. De rechter vond dit in ieder geval wel het geval. Het enkel waarschuwen werd als onvoldoende maatregel beoordeeld om het gevaar te keren. Door het waarschuwen hadden deze dames onderkend dat het een gevaarlijke situatie was. Direct na het zien van die plas hadden zij deze op moeten ruimen of werkneemster opdracht moeten geven dit op te ruimen. Deze collega’s hadden er volgens de rechter rekening mee moeten houden dat werkneemster vergeten was dat die plaats glad was. Ook hadden zij er rekening mee moeten houden, dat werkneemster hen mogelijk niet goed begrepen had, omdat zij het Nederlands niet machtig was. Van eigen schuld aan de kant van werkneemster in de zin van ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’ wilde de rechter niet weten, omdat het vergeten van die waarschuwing in het niet viel bij de onzorgvuldigheid om de drab op te ruimen.

En zo werd geoordeeld dat deze collega’s een onrechtmatige daad begaan hadden richting werkneemster. Voor de schade zullen zij aansprakelijk worden gesteld (naast de werkgever), maar dat zal wel een verzekeringszaak worden.

Ik vraag mij af of de uitspraak anders geweest zou zijn wanneer deze collega’s niet gewaarschuwd hadden.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.