Navigatie

 

Agressie in de gezondheidszorg

De vraag is of begrip opgebracht kan worden voor een zorgmedewerker die geconfronteerd wordt met agressief gedrag van een patiënt met psychische problemen. De kantonrechter oordeelde in de volgende situatie van niet. Agressie in de gezondheidszorg komt regelmatig voor, maar ieder voorval is anders.

De casus

Wat was het geval. Een agogisch medewerker, in dienst bij de GGZ sinds 1 oktober 2019, werd aanvankelijk door de betreffende patiënt beschuldigd van aanranding. Volgens het gehanteerde Protocol Gedrag en Integriteit is geweld onacceptabel. Na onderzoek bleek de beschuldiging onterecht. Enkele maanden later heeft die werknemer deze patiënt aangespoord om te gaan douchen. De patiënt maakte een zwaaiende beweging en bespuwde de werknemer. In een reflex maakte de werknemer een trappende beweging richting bovenlichaam. De patiënt viel vervolgens op bed (mogelijk door de schrik).

De procedure

De werknemer werd op non-actief gesteld en vervolgens verzocht de GGZ de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Die oordeelde dat sprake was van ernstig verwijtbaar gedrag, zodat ook geen transitievergoeding betaald hoefde te worden. Deze werknemer had volgens de kantonrechter als professional rekening moeten houden met het onvoorspelbare gedrag en andere keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld weglopen. Dat de trappende beweging een reflex was, maakte het een en ander niet anders.

Begrip of onbegrip?

Met regelmaat ondervinden zorgverleners in de GGZ geweld door patiënten, wat zelfs tot gezondheidsklachten kan leiden. Enige jaren geleden heeft een zorgmedewerker dat zelfs met de dood moeten bekopen. Ook al is geweld richting patiënten niet acceptabel, de vraag is of hier enig begrip toch niet op zijn plaats geweest zou zijn. Zou geoordeeld zijn, dat het gedrag verwijtbaar (dus niet ernstig verwijtbaar!) was, dan zou de arbeidsovereenkomst mogelijk wel ontbonden zijn, maar zou deze werknemer nog wel in aanmerking gekomen zijn voor een transitievergoeding.

Het is altijd wikken en wegen. Wat de uitkomst van een procedure in soortgelijke zaken is, is onzeker. Belangrijk is in ieder geval om hierover goed arbeidsrechtelijk advies in te winnen.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                              ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.